Uutinen 23.7.2014

Kolme ”ämmää” turvana matkalla

Kuva: Juhana Tuomola
Kolme "ämmää" turvana matkalla

Vuoden vilkkain matkailusesonki on jälleen alkamassa. Kymmenettuhannet suomalaiset matkaavat lähiviikkoina ulkomaille. Useimmat suuntaavat Eurooppaan, mutta monet myös kauemmaksi. Vuoden ehkä odotetuin tapahtuma sujuu suurimmalta osalta suomalaisista ilman ongelmia, mutta ei aina. Harmit matkalla voi välttää muistamalla tietyt perusasiat ja käyttämällä tervettä järkeä. Ulkoministeriön suositukset turvalliselle matkalle pohjaavat kolmelle m-kirjaimelle: matkustustiedote, matkustusilmoitus ja matkavakuutus.

Kroatia EU:hun, Latvia euroon

Kroatia liittyi Euroopan unioniin vuosi sitten eli  1. heinäkuuta 2013. Näin ollen keskeiset matkailijaa koskevat EU-säännökset astuivat myös voimaan. Pääsääntöisesti EU-jäsenyys vahvistaa kuluttajan ja matkailijan oikeuksia Kroatiassa. Esimerkiksi useiden tuotteiden tuonti Kroatiasta vapautui ja monet matkustustuontia koskevat rajoitukset ovat poistuneet kokonaan.

Kroatia ei ole vielä liittynyt Schengen-alueeseen. Maahan matkaavalta vaaditaan edelleen matkustusasiakirja eli passi tai henkilötodistus.  Kroatian valuutta ei ole toistaiseksi vaihtumassa euroksi, vaan kunat säilyvät maksuvälineinä.

Latvian eurot
Latvian eurokolikon aiheena on kansallispukuinen latvialaisneito.

Myös euroalue on laajentunut, kun Latvia otti uuden valuutan käyttöön tämän vuoden alussa. Liettua valmistelee siirtymistä euroon, mutta vielä tänä kesänä niin Kaunasissa kuin Vilnassakin maksetaan liteillä.

EU-tuomiset ovat omaan käyttöön verottomia

EU-maista voi tuoda tuliaisia omaan käyttöön yleensä ilman tulleja ja veroja. Tämä pätee silloin, kun tuliaiset tuo mukanaan samassa kulkuneuvossa, jolla itsekin saapuu Suomeen. Kaikki myytäväksi tarkoitettu tavaroiden tuonti on verollista, ja siitä tulee ilmoittaa Tullille.

Alkoholia voi toisista EU-maista tuoda varsin vapaasti omaan käyttöön.  Jos tuo isompia määriä tarjottavaksi esimerkiksi syntymäpäivilläsi tai häissä, on tarvittaessa pystyttävä todistamaan, että kyse on juhlasta.

Tupakkatuotteiden tuonnissa on joitakin rajoituksia. Tupakkatuotteissa on oltava terveyshaitoista varoittavat pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi. Jos merkinnät puuttuvat, savukkeita ei saa tuoda toisestakaan EU-maasta 200 kappaletta enempää. Nuuskatuotteita saa tuoda henkilökohtaiseen käyttöön rajallisen määrän. Alkoholin ja tupakan tuonnissa on hyvä muistaa Suomessa käytössä olevat ikärajat.

Lääkkeitä EU/Eta-alueelta voi tuoda henkilökohtaiseen käyttöön enintään vuoden käyttöä vastaavan määrän. Tarvittaessa matkustajan on pystyttävä osoittamaan, että lääkevalmiste on tarkoitettu omaan käyttöön.

Ampuma-aseiden, niiden osien ja patruunoiden kuljettamiseen EU-maiden välillä liittyy rajoituksia. Lisäksi näitä rajoituksia sovelletaan monissa maissa, kuten Suomessa, mm. kaasusumuttimiin.

EU:n ulkopuolelta palatessa tiukemmat tuontirajat 

EU:n ulkopuolelta tapahtuvaan tuontiin sovelletaan eri sääntöjä. Esimerkiksi alkoholin ja tupakkatuotteiden verovapaiden tuomisten enimmäismäärä on tarkasti rajattu. Tämän ohella lentokoneella tai meritse EU:n ulkopuolelta saapuva matkustaja saa tuoda muita tuotteita tulleitta ja veroitta enintään 430 euron ja maaliikenteessä 300 euron edestä. Nämä rajoitukset koskevat myös Kanariansaaria ja Ahvenanmaata.

Lisäksi tiettyjä tuotteita, kuten lihaa tai lihatuotteita ja maitoa tai maitotuotteita ei saa tuoda lainkaan EU:n ulkopuolelta. Automatkailijan on syytä muistaa, että polttoainetta saa tuoda EU:n ulkopuolelta tankillisen ja pienen varatankin verran veroitta. 

Sitrushedelmät
Tiettyjen hedelmien, marjojen ja vihannesten tuonti EU:n ulkopuolisista maista vaatii vientimaan viranomaisten myöntämän kasvinterveystodistuksen ja tarkastuksen Suomeen tuotaessa.

Lemmikkien kanssa matkustavan on syytä aina ottaa selvää tuontiin ja vietiin liittyvistä määräyksistä hyvissä ajoin ennen matkaa, olipa matkakohde EU:ssa tai EU:n ulkopuolella.

Matkavakuutus ja eurooppalainen sairaanhoitokortti aina mukaan

EU/Eta-maissa ja Sveitsissä saa äkillisissä sairaustapauksissa tai tapaturmissa hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lähinnä julkisen terveydenhuollon piirissä. Ehdot ja kustannukset ovat samat kuin muillakin maassa asuvilla. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on maksuton ja sen myöntää Suomessa Kela.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta. Kortti ei kata esimerkiksi kotiinkuljetusta tai vaikkapa onnettomuustapauksissa toiselle osapuolelle aiheutettua haittaa. Ambulanssilennot ulkomailta Suomeen saattavat maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Niinpä matkavakuutus kannattaa aina ottaa. Vakuutusta valitessa on hyvä tarkistaa ehdot ja korvaussummat.

Ulkoministeriö tarjoaa tietoa kohdemaan tilanteesta ja suosittelee matkustusilmoitusta

Perinteiset seuramatkat ovat edelleen suosittuja, mutta suomalaisten omatoimimatkailu lisääntyy koko ajan.

Ulkoministeriön matkustusturvallisuusasioista vastaava virkamies Ritva Kettunen muistuttaa, että omatoimimatkaajalla itsellään on vastuu ottaa selvää etukäteen esim. maahantulosäännöistä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun liikutaan Euroopan ulkopuolella.

Kannattaa tarkistaa kohdemaan edustustosta viisumisäännöt ja esimerkiksi se kuinka pitkään passin tulee olla voimassa matkan päättymisen jälkeen. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos puolestaan tarjoaa tietoa mm. vaadittavista rokotuksista, Kettunen kertoo.

Kevään levottomuudet Ukrainassa ja Thaimaassa ovat saanet monet mietteliääksi: Mihin uskaltaa matkustaa? Ritva Kettunen ohjaa varsinkin omatoimimatkaajaa ottamaan etukäteen selvää matkakohteen turvallisuustilanteesta. Tässä ulkoministeriön matkustustiedotteet ovat hyvä apu. Luonnonilmiöiden aiheuttamat katastrofit ja poliittiset levottomuudet tulevat usein äkillisesti ja joskus  lähes täytenä yllätyksenä. Kriisitilanteessa on kohdemaassa aina tärkeää seurata paikallisten viranomaisten ohjeita.

Jotta ulkoministeriö voi hätätilanteessa auttaa, on ehdoton edellytys, että tiedämme missä omin päin matkaavia suomalaisia yleensä lomailee. Tämä onnistuu ainoastaan silloin, kun on tehnyt ennen matkaa matkustusilmoituksen, kertaa Kettunen.

Lisätietoa

Kohdemaan turvallisuustilanteeseen voi tutustua etukäteen perehtymällä verkossa ulkoministeriön matkustustiedotteisiin. Palvelu toimii nykyään myös mobiilisivustona eli tietoihin pääsee käsiksi ulkomailla puhelimen avulla tai tekstiviestien välityksellä.

  • Sivu m.formin.fi kannattaa tallettaa mobiilipuhelimeen jo ennen matkalle lähtöä. Sen kautta löytää helpoiten matkustustiedotteet ja voi tehdä matkustusilmoituksen jopa matkalla jo ollessaan.
  • Ulkoministeriö suosittelee vapaaehtoisen matkustusilmoituksen tekemistä silloin, kun lähdetään omatoimimatkalle tai riskialttiisiin maihin.
  • Matkustusilmoitus.fi –sivuston tarkoituksena on yksinkertaistaa ja nopeuttaa matkustusilmoituksen tekoa.
  • Useilla Suomen edustustoilla on myös Facebook-sivut

Matkustusturvallisuus.fi 

target="_blank">Matkailijan terveystietoa

target="_blank">Sallitut tuliaiset

target="_blank">Lemmikin kanssa matkalle