Uutinen 23.7.2014

Porissa pelastettiin maailmaa ja tuunattiin tossuja

UM Porin SuomiAreenassa. Kuva: ulkoministeriö

Ulkoministeriö osallistui monipuolisesti SuomiAreena-tapahtumaan viime viikolla Porissa. Ohjelmassa oli niin yleisötilaisuuksia kuin ohjelmaa Kansalaistorin teltassa. EU-asiat, ulkopolitiikka, kehityspolitiikka ja matkustamiseen liittyvät asiat kiinnostivat yleisöä. Ukrainan tilanne nousi yhdeksi pääteemaksi niin ministerien kuin yleisönkin kommenteissa.

Kolme ministeriä ja Suomen ulkopolitiikka

Ulkoministeriön SuomiAreena-ohjelman päätapahtuma oli ulkopoliittinen keskustelutilaisuus kolmen ulkoministeriön ministerin voimin Porin teatterissa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja, kehitysministeri Pekka Haavisto ja eurooppa-ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka olivat yksimielisiä siitä, että tällä hetkellä ulkopolitiikka on haastavampaa kuin koskaan aikaisemmin. Suurimpana syynä tähän on Venäjä ja erityisesti Ukrainan kriisi, mutta myös suuri globaali murros koko maailmassa.

Kuva: suomiareena.fi
Ulkopolitiikka ei ole tylsää ja kuivakkaa – sen todisti kolmen ministerin paneelikeskustelu Porissa. Ennen keskustelua räp-artisti Signmark nostatti tunnelman kattoon täpötäydessä salissa.Kuva: suomiareena.fi
Ulkopolitiikka ei ole tylsää ja kuivakkaa!
Ennen ulkopoliittista keskustelua räp-artisti Signmark nostatti tunnelman kattoon täpötäydessä salissa.

–  Voimapolitiikalla ei nykymaailmassa saavuteta pysyviä etuja. Sitä käyttäville maille on seurauksena suuria kustannuksia, muistutti ulkoministeri Tuomioja.

– Nykyisin ulkopolitiikka ei ole vain valtioiden asia, vaan jokainen kansalainen voi olla mukana kommentoimassa ja tekemässä ulkopolitiikkaa esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä, kehitysministeri Haavisto painotti.

Kuva: suomiareena.fi
Kolme ministeriä ja Hiski Haukkala. Kuva: suomiareena.fi
Kolme ministeriä ja erikoistutkija Hiski Haukkala pohtivat Suomen ulkopolitiikan tavoitteita SuomiAreenassa.

Mikä sitten on Suomen ulkopolitiikan tärkein tavoite? – Erkki Tuomiojan mukaan se on maailman pelastaminen. Pekka Haavisto korosti Suomen roolia rauhantekijänä ja Lenita Toivakka kauppapolitiikan tärkeyttä. Venäjä-pakotteista kaikki olivat yhtä mieltä; talouspakotteita on kiristettävä mikäli muut keinot eivät auta. Tärkeintä on kuitenkin saada väkivalta loppumaan.

Kansalaistorilla keskusteltiin

Tuore eurooppa-ja ulkomaankauppaministeri oli tavoitettavissa SuomiAreenassa myös ulkoministeriön teltalla Kansalaistorilla.
Tuore eurooppa-ja ulkomaankauppaministeri oli tavoitettavissa SuomiAreenassa myös ulkoministeriön teltalla Kansalaistorilla.

Ministeriön teltalla Kansalaistorilla oli sutinaa kaikkina kolmena päivänä. Teltalla olivat esillä kehitysyhteistyö, Eurooppa-asiat ja matkustusturvallisuus.

Matkustusilmoituksen tekeminen herätti kysymyksiä. Jos joutuu matkalla pulaan, miten toimitaan ja mitä se maksaa? Entä tarvitseeko kaikkia ulkomaanmatkoja ilmoittaa?  Myös kansainvälinen ura ja työskentely ulkoministeriössä kiinnostivat kansalaisia.

Graffiti-taiteilijan näkemys ulkoministerin lenkkitossun uudesta ilmeestä.
Graffiti-taiteilijan näkemys ulkoministerin lenkkitossun uudesta ilmeestä.

Ulkoministerin lenkkarit tuunattiin uuteen kuosiin

 Yhtenä ohjelmanumerona teltalla oli tossujen maalaus Team Haloon jäsen, graffitimaalari Hende työskenteli teltalla maalamalla graffiti-aiheisia kuvituksia tossuihin, joita sai tuoda paikalle kuka tahansa. Ja työtä riitti yli kahden tunnin ajan.

Kuvatuin lenkkitossu taisi olla ulkoministerin lenkkitossu, joka sai uuden ilmeen Peace-tekstillä.

Katso myös: 

Kuvia SuomiAreenasta Eurooppatiedotuksen Flickr-tilillä

#SuomiAreena

#UMPori

Storify-kooste ulkoministeriön järjestämästä Globaalista kesäkoulusta SuomiAreenan yhteydessä