Uutinen 28.7.2014

Voit uida huoleti eurooppalaisilla uimarannoilla

Kuva: Juhana Tuomola
Saaristo. Kuva: Juhana Tuomola

Euroopan puhtaimmat uimavedet sijaitsevat Kyproksella. Erinomaista uimavettä voi löytää myös Kreikassa, Maltalla ja Sloveniassa. Suomalaiset uimavedet eivät sijoittuneet aivan kärjen tuntumaan.

Euroopan ympäristöviraston EEA:n vuosittaisen raportin mukaan eurooppalaisista vesistä reilut 94 prosenttia täyttää vähintään vähimmäisvaatimukset. Rannikkovesissä vähimmäissyysvaatimukset täyttäviä rantoja on 96,8 prosenttia ja sisävesissä 89,7 prosenttia. Laatu on heikko vain kahdessa prosentissa eurooppalaisista uimavesistä. Erinomaista uimavesi on 82 prosentissa rannoista ja näiden vesistöjen määrä on kasvanut vuoden 2012 jälkeen 3,6 prosenttia. Tutkittavia vesistöjä on Euroopassa yli 22 000.

Tutkimus tehtiin vuonna 2013 ja sen kohteena olivat kaikki jäsenvaltiot sekä Sveitsi ja Albania. Veden laatu ei ole tärkeää ainoastaan uimisen kannalta, se kertoo paljon myös yleisesti lähiympäristön tilasta. Uimaveden puhtaus -direktiivin (2006) täytäntöönpanon jälkeen eurooppalaiset uimavedet ovat nyt huomattavasti puhtaampia kuin 30 vuotta sitten. Euroopan unionin projekti puhtaan uimaveden takaamisesta alkoi 1970-luvulla. 

Suomalaisrannoista suurin osa erittäin puhtaita

Huonoa uimavettä ei löytynyt lainkaan Kyprokselta, Latviasta, Liettuasta, Luxemburgista, Maltalta, Romaniasta, Slovakiasta, Sloveniasta ja Sveitsistä. Huonoimmat uimavedet löytyivät Virosta, Hollannista, Belgiasta, Ranskasta, Espanjasta ja Irlannista.

Suomalaisista suurista yleisistä tutkituista uimavesistä (315 kpl) erittäin puhtaita oli 240 kpl ja vain neljä oli huonoja. Uimakelvottomia rantoja ei ollut yhtäkään. Suureksi, yleiseksi uimarannaksi lasketaan sellainen, jossa käy uimakaudella toukokuusta elokuulle huomattava määrä uimareita. 

Lisätietoja uimaveden laadusta voi katsoa komission raportista

Euroopan ympäristöviraston EEA:n verkkosivuilta

Valviran verkkosivuilta

Infografiikkaa uimaveden laadusta EU:ssa Euroopan parlamentin verkkosivuilla