Uutinen 29.8.2014

Kansalaisjärjestöt ottavat kantaa EU-politiikkaan

Kuva: Supperi/Team Finland
Tampereen yliopisto. Kuva: Supperi/Team Finland

Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus vastaa kansalaisjärjestöille myönnettävistä valtionavustuksista Eurooppa-asioita koskevaan tiedottamiseen. Vuosittain ulkoministeriö tukee suomalaisten kansalaisjärjestöjen EU-tiedottamista noin puolella miljoonalla eurolla. Tukimuodon tarkoituksena on lisätä tietoutta ja keskustelua Euroopan unionista Suomessa. Tänä vuonna tukea saaneet järjestöt haastavat keskustelemaan Eurooppa-asioista muun muassa videoiden ja verkkosivujen avulla.

Kansalaisjärjestöt ovat vuosien varrella tuottaneet tuen avulla muun muassa erilaisia EU-aiheisia yleisötapahtumia, seminaareja ja julkaisuja. Tänä vuonna tukea saaneiden hankkeiden joukossa oli myös  videoita sekä EU-asioista kertovan verkkosivuston tekninen toteutus.

Kehys ry:n videolla haastetaan ottamaan kantaa EU:n toimintaan otsikolla ”Kolkuttaako EU:n globaali omatunto? ”Euroopan unioni on maailman suurin kehitysavun maksaja. Tuella on saatu paljon aikaan. Kehys ry haluaa kuitenkin muistuttaa videon avulla myös siitä, että Euroopan unionin tulisi huomioida kehityskysymykset kaikessa toiminnassaan.

Yhteiset lapsemme ry:n lyhytelokuvassa ”Braking the circle”  taas halutaan herättää keskustelua Itä-Euroopan romanien asemasta.

Avoin yhteiskunta ry:n Faktabaari-hanke keskittyi EU-urbaanilegendojen oikomiseen sekä faktapohjaisen EU-keskustelun lisäämiseen.

Vuosittain tiedotustuen hakumenettelyssä painotetaan erilaisia EU-teemoja. Tämän vuoden 2014 hakukierroksella yksi tärkeä teema oli Euroopan parlamentin vaalit, mutta myös yleisiä keskustelunavauksia ja EU-aiheita haluttiin tukea.

Valtionavustukset ensi vuoden 2015 Eurooppa-tiedottamiseen avataan haettavaksi myöhemmin syksyllä.

Katso myös: 

Valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen