Uutinen 29.8.2014

Komissiolta ensimmäiset ehdotukset maitosektorin tukitoimiksi

Maa- ja metsätalousministeriö

28.8.2014 

Euroopan komissio on tänään ilmoittanut esittävänsä ensi tiistaina kokoontuvan maidon hallintokomitean päätettäväksi yksityisen varastoinnin tukipaketin Venäjän vastapakotteista kärsivien jäsenmaiden maitotuotteille.

EU-maista viedään Venäjälle noin miljardin euron arvosta maitotuotteita, kuten voita, maitojauhetta ja juustoja. Suomesta maitotuotteita viedään noin 250 miljoonalla eurolla. Komission ehdottama varastointituki on yksi EU:n markkinapolitiikan välineistä, jolla markkinahäiriötilanteessa tuetaan ylijäämätuotteiden väliaikaisen varastoinnin kustannuksia. Tuki maksetaan varastoitavan tuotemäärän ja varastointiajan perusteella.

Tukijärjestelmä kattaa tällä hetkellä voin, maitojauheen ja muutamat erityisen nimisuojan piirissä olevat erikoisjuustot. Komissio esittää kuitenkin tässä tilanteessa varastointituen myöntämistä myös muille tuotteille, muun muassa Suomen viennille tärkeille juustoille.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo on tyytyväinen komission aikeeseen. – Nämä komissiolle esittämäni tukitoimet ovat tervetulleita ja luovat vakautta Euroopan tasolla. Ensi viikolla jatkamme komission ja muiden Euroopan maatalousministerien kanssa keskustelua siitä, miten tukitoimia voitaisiin kohdistaa suoraan maataloustuottajille, ministeri Orpo toteaa. 

Maidon hallintokomitea kokoontuu ensi tiistaina ja maatalousneuvoston ylimääräinen, Venäjän vastapakotteita käsittelevä kokous ensi viikon perjantaina Brysselissä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 162 254 ylijohtaja Veli-Pekka Talvela, p. 0295 162 150 maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 162 269 etunimi.sukunimi@mmm.fi