Uutinen 9.9.2014

Tiukkaa vaalitaistoa Skotlannin itsenäisyyskansanäänestyksen edellä

Kuva: Marika Ahonen
Edinburgh

Olipa äänestystulos mikä tahansa, on itsehallintoalueiden tulevaisuuden pohdinta vilkastunut. Britannian keskustelua seurataan myös erityisesti niissä EU-maissa, joilla on vahvoja itsehallintoalueita. 

Skotlannin itsenäisyyskansanäänestys pidetään 18. syyskuuta. Uusimman mielipidemittauksen mukaan (Sunday Times/YouGov 7.9.) niukka enemmistö kannattaa itsenäisyyttä. Skotlannin säilymistä muun Britannian yhteydessä kannattavat ovat kuitenkin tiukasti perässä ja kampanjat ovat tällä hetkellä lähes tasaväkiset.

Kansanäänestyksen läheisyys tuntuu nyt voimakkaasti skotlantilaisten arkipäivässä.

Viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan itsenäisyyden kannatus on 47 prosenttia. Unionin puolesta itsenäisyyttä vastaan äänestäisi 45 prosenttia. Päättämättömien osuus on siis vajaa kymmenen prosenttia.Perinteisesti itsenäisyyden kannatus Skotlannissa on ollut korkeintaan 40 prosenttia.

Vaaleihin on enää aikaa parisen viikkoa ja kampanjointi käy kiivaana. Kumpi osapuoli ehtii lisätä kannatustaan ratkaisevasti?

Itsenäisyyttä ajavat haluavat punnan ja EU:n

Kampanjointi on ollut hyvin tasaväkistä. Äänestäjien kannalta keskeistä on se, kuinka uskottavasti itsenäisyyttä ajavat pystyvät perustelemaan näkemyksensä itsenäisestä ja vauraasta Skotlannista hyvinvointivaltiona, joka tarjoaisi Iso-Britanniaa paremman tulevaisuuden. Itsenäisyyttä ajavien puolueiden tavoitteena on muun muassa puntaunioni muun Britannian kanssa.

Kuva: Flickr_Dave Connor
Skotlannin itsenäisyyskansanäänestys järjestetään 18.syyskuuta.
Skotlannin itsenäisyyskansanäänestys järjestetään 18.syyskuuta.

Britanniassa järjestetään seuraavat parlamenttivaalit ensi vuoden toukokuussa. Pääministeri David Cameron on tiukentanut sanankäyttöään Euroopan unionista. Cameron on luvannut kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, mikäli tulee valituksi uudelle kaudelle.

Itsenäistä Skotlantia ajavat puolueet taas haluaisivat Skotlannin säilyvän Euroopan unionin ja NATOn sekä muiden kansainvälisten järjestöjen jäsenenä. Kampanjoinnissa on haluttu osoittaa, että itsenäisyys on tie EU-jäsenyyden varmistamiseen. Nähtäväksi kuitenkin jää, onko EU-jäsenyyden ylläpitäminen keskeistä äänestäjien mielestä.

Skotlannin talouselämä ja moni yksittäinen yritys on ilmaissut tukensa unionille. Itsenäisyyden ja puntaunionin tuoman epävarmuuden pelätään vahingoittavan taloutta. Toisaalta yli 200 skottifirmaa on julkaissut oman manifestinsa itsenäisyyden puolesta. Sen mukaan itsenäisellä Skotlannilla tulisi olemaan laajat mahdollisuudet myös yritysten kannalta.

Nuoret ratkaisevat vaalit?

On arvioitu, että ratkaisevassa asemassa tulisi kuitenkin olemaan nuoriso. Vaaleissa voivat äänestää kaikki Euroopan parlamentin vaaleissa äänioikeutetut Skotlannissa asuvat sekä myös 16 vuotta täyttäneet.

Kuva: Scottish parliament
Skotlannin aluehallituksen pääministeri Alex Salmond.
Skotlannin aluehallituksen pääministeri Alex Salmond.

Tämän taktiikan on arvioitu kostautuvan itsenäisyyttä ajavalle kansallispuolue SNP:lle, koska nuoriso on mielipidemittausten mukaan varsin myönteistä unionia kohtaan. Tähän vaikuttanee erityisesti liikkuvuuden mahdollisuudet Britannian sisällä. Lontoon työpaikkojen veto on voimakas.

Kannastaan epävarmat skottiäänestäjät valittelevat, että visioista huolimatta kuva itsenäisestä Skotlannista on epäselvä.  Skotlannin aluehallituksen pääministeri Alex Salmond ja kansallispuolue SNP eivät kuitenkaan tässä vaiheessa vielä voi kuvaa selventää. Vasta jos he saavat äänestäjiltä oikeutuksen alkaa itsenäisyysneuvottelut Britannian kanssa nähdään konkreettisesti, mihin tulokseen neuvotteluissa päästään.

Unionin tulevaisuus

Ison Britannian kolme pääpuoluetta, konservatiivit, liberaalidemokraatit ja labour, ovat luvanneet lisätä Skotlannin itsehallintoa, mikäli kansanäänestyksen tulos on unionin säilyttämisen kannalla. Toisaalta Skotlannilla on jo nykyisellään laaja itsehallinto. Yksi mahdollisuus lisätä autonomista asemaa olisi veronkanto-oikeuden merkittävä laajentaminen.

Viime aikoina Britanniassa käydyissä keskusteluissa on oltu huolestuneita mahdollisesta kansanäänestyksen tuomasta perustuslaillisesta kriisistä: olipa tulos mikä tahansa, on pohdinta itsehallintoalueiden tulevaisuudesta on vilkastunut. Muut alueet vertaavat väistämättä tilannettaan Skotlantiin.

Britannian keskustelua seurataan myös erityisesti niissä EU-maissa, joissa on vahvoja itsehallintoalueita.

Leena Gardemeister

Artikkelia muutettu 9.9.2014: toiseen kappaleeseen päivitetty tuorein gallup-tulos