Uutinen 12.9.2014

Projektiryhmiä uuteen komissioon

Uuden komission miehitys ja naisitus on nyt selvillä. EU:n komission puheenjohtaja  Jean-Claude Juncker julkisti työnjakoesityksen keskiviikkona 10.9., ja siitä käynnistyi varsinainen kommenttien tulva. Kuka sai mitä ja miksi? Voiko Euroopan parlamentti hyväksyä tuon ja tämän? Onko varapuheenjohtajilla todellista valtaa?

© Euroopan unioni, 1995-2014
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli tiiminsä Brysselissä 10. syyskuuta.
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli tiiminsä Brysselissä 10. syyskuuta.

Twitterin maailmassa napakat vertaukset ovat tapa saada julkisuutta.  Ovatko varapuheenjohtajat ”doormats or matadors” – kynnysmattoja vai härkätaistelijoita?  Kun Juncker sanoo, että kaikki komissaarit ovat tasa-arvoisia, muistetaan perään George Orwell. ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut enemmän kuin toiset. ”

Komissaariesityksiä edelsi tällä kertaa väärien vuotojen teatteri, joka sai Brysselin käytävillä kulkevat toimittajat (ja jokusen muunkin) kiihdyksiin. Epäillään, että komissiosta vuodettiin tahallisesti mielikuvituksellisia organisaatiokaavioita ja se lopullinen, monivärinen projektiryhmäversio pysyi pimennossa aivan viime metreille. Kuka tahansa vuotaja olikaan, temppu oli hatunnoston arvoinen.

Draamaa oli myös keskiviikon julkistamistilaisuudessa – komissaarien työtehtäviä odotettiin kuin filmitähtien miehittämän megaelokuvan ensi-iltaa. 

Seuraava näytös 

Kaaviot on julkistettu, ja seuraavaksi katse kääntyy Euroopan parlamenttiin, joka aloittaa komissaarigrillaukset parin viikon kuluttua.  Parlamenttia on jo myötäilty: EU-maiden päämiehet  valitsivat  kärkiehdokas Junckerin  puheenjohtajaksi, ja hän puolestaan haali kokoon toivotut yhdeksän naiskomissaaria.

Voimansa tunnossa olevat mepit tuskin tyytyvät silti vain nyökkäämään suunnitelmalle. Hyllyttävätkö he tällä kertaa yksi vai kaksi komissaaria, jää nähtäväksi.  Vaikka tarjolla on kovan tason porukkaa eri tehtäviin, on työnjako herättänyt ihmettelyä. Jo nyt on kuultu arvostelua esimerkiksi espanjalaisen ilmasto- ja energiakomissaarin asiaosaamisesta.

Tällä viikolla selvisi myös, että mepit kiistelevät myös siitä, missä kokoonpanossa komissaareja kuullaan. Komission uusi rakenne siis hämmentää myös Euroopan parlamenttia.

Suomalainen sivujuoni

Jyrki Katainen on vakuuttanut tyytyväisyyttään, ja miksei olisi. Junckerin ”oikeaksi kädeksi ” eli lähimmäksi sijaistajaksi on päässyt Hollannin ulkoministeri Frans Timmermans, mutta kaikki varapuheenjohtajat ovat toki lähipiiriä. Timmermansin asema on muuten Suomelle mieleen, ovathan hollantilaisten ajatukset EU-sääntelyn virtaviivaistamisesta hyvin lähellä Suomen hallituksen näkemyksiä.

Komissaareja avustavat kabinetit ovat tärkeä vaikutuskanava.  Kataisen kabinettipäälliköksi tulee Juho Romakkaniemi. Ensimmäistä kertaa jonkin toisen EU-maan komissaari on valinnut suomalaisen tiiminsä vetäjäksi, kun Kataistakin jo avustanut Taneli Lahti siirtyy latvialaisen Valdis Dombrovskisin kabinettipäälliköksi.

Saksassa puolestaan on esiintynyt hieman jälkiviisaasti pohdintoja omasta komissaarikandidaatista. Komissaari Gunther Öttinger sai nyt digitaalitaloussalkun, mutta edustaa uudessa komissiossa auttamatta eilispäivän tekijöitä. Olisiko hänen tilalleen pitänyt sittenkin tarjota politiikan raskassarjalaista suoraan Berliinistä? Saksalaiset voivat kuitenkin lohduttautua sillä, että maan ja sen liittokansleri Angela Merkelin asema Euroopan ykkösenä ei ole vaakalaudalla ja saksalaiset ovat hyvissä asemissa EU-instituutioissa Brysselissä.

Projektijohtaminen

Junckerin komissiossa varapuheenjohtajat on merkitty vetämään projektiryhmiä siten, että kukin salkkuvastuussa oleva komissaari on projektista riippuen eri varapuheenjohtajien paimennettavana. 

Komissiossa on syytä kaivaa esiin ryhmätyöoppaita ja kerrata muutosjohtamisen pykäliä. Kun monta kulttuuria, monenlaisia egoja ja vanhan toimintamallin rakastajia kootaan yhteen, voi saman sävelen löytäminen ottaa aikansa.

Eikä aikaa ole. EU-maiden talousnäkymät eivät ole hääppöisiä, julkinen talous tutisee, työttömiä on edelleen 25 miljoonaa, idässä Ukrainan tilanne on akuutti ja Venäjä-suhteet koetuksella.  Uuden komission kuherruskuukausi jää lyhyeksi, ja edessä siintää haasteiden vuoristo.

Leena Brandt

Kirjoittaja on EU-edustuston lehdistöneuvos