Uutinen 22.9.2014

Uusi 10 euron seteli käyttöön

Uusi kymppi

Suomessa ja muualla euroalueella otetaan käyttöön uusi 10 euron seteli 23. syyskuuta 2014. Uudessa setelissä on aiempaa paremmat turvatekijät kuten vesileima, hologrammi ja hohtava numero. Uusi seteli on myös entistä kestävämpi.

Eurosetelien teemana ovat edelleen aikakaudet ja tyylisuunnat. Myös setelisarjan värimaailma pysyy entisenlaisena. Jonkun verran ulkoasua on kuitenkin muutettu paranneltujen turvatekijöiden vuoksi. Siksi uudet setelit on helppo erottaa ensimmäisen sarjan seteleistä.

Uudet setelit liikkeelle asteittain

Uuden eurosarjan setelit lasketaan liikkeeseen vähitellen, monen vuoden aikana. Ensimmäiseksi uudistuivat viiden euron setelit toukokuussa 2013.

Nyt liikkeelle laskettavat kymmenen euron setelit tulevat Suomessa käyttöön vähittäiskaupan ja pankkien kautta. Seteleitä ei tarvitse erikseen vaihtaa uusiin.

Alkuvaiheessa liikkeellä on rinnakkain uusia ja vanhoja seteleitä. Vanhat setelit palautuvat vähitellen takaisin keskuspankkiin. Lopulta ne lakkaavat olemasta laillisia maksuvälineitä – asiasta tiedotetaan silloin hyvissä ajoin etukäteen. Ensimmäisen sarjan setelit eivät tosin silloinkaan menetä arvoaan, vaan Suomen Pankki ja euroalueen muut kansalliset keskuspankit vaihtavat niitä uusiin rajoittamattoman ajan.

Lisätietoa:

EKP: yhteinen rahamme

Suomen Pankin verkkosivut