Uutinen 23.9.2014

Barents on My Mind: Nuorten yhteistyö toimii pohjoisessa

Kuva: Tero Titoff
Barents-nuorisoseminaari. kuva: Tero Titoff

Pitkistä etäisyyksistä ja hankalista kulkuyhteyksistä huolimatta nuorisoyhteistyö toimii pohjoisessa. Suomen Barents -puheenjohtajuuskauden nuorisoseminaari Rovaniemellä 15-17. syyskuuta oli täynnä tietoa, uusia ideoita sekä vanhoja ja tuoreita kontakteja.

Seminaarin avannut Suomen Barents-suurlähettiläs Marja-Leena Vuorenpää on iloinen nuorten aktiivisuudesta:

– Nuorten oma panos on erittäin tärkeä, sillä vain niin saadaan käyttöön tulevaisuuden voimavarat ja uudet ajatukset. Kaikki lähtee toistensa tuntemisesta ja kanssakäymisestä yli rajojen.

Vuorenpää muistutti, että nuorisoyhteistyön kehittäminen on yksi Suomen puheenjohtajuuskauden painopisteistä.  Osallistuminen, koulutus ja liikkuvuus ovat ohjelman avainsanoja.

Svetlana Guseva (vas.) ja Zhanna Gusenko  pyörittävät  nuorisoneuvoston toimistoa Murmanskissa. Kuva: Tero Titoff
Svetlana Guseva (vas.) ja Zhanna Gusenko pyörittävät nuorisoneuvoston toimistoa Murmanskissa. Kuva: Tero Titoff

Ei vihapuhetta

Rovaniemen seminaarijärjestelyistä vastaavan opetus- ja kultuuriministeriön johtaja Georg-Henrik Wreden mukaan nuorisoyhteistyön perimmäisenä tavoitteena on parantaa nuorten elinoloja Barentsin alueella. Suomen puheenjohtajakaudella yhtenä  tavoitteena on sosiaalisen osallisuuden lisääminen.

Euroopan neuvoston nuorisopolitiikasta vastaavan osaston päällikkö Andre-Jacques Dodin esitteli Rovaniemellä neuvoston käynnistämää verkkokampanjaa ” No Hate Speech Movement ”. Dodin muistutti rakentavan keskustelun merkityksestä vakauden ja kulttuurien välisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi Euroopassa. Hän toivoi, että pohjoisen Euroopan nuoret jatkossa löytäisivät lisää kanavia yhteistyöhön Euroopan neuvoston nuorisokeskusten ja rahoitussäätiön kautta.

Sanna Kokkonen  vetää tänä vuonna Barentsin nuorisoneuvostoa. Kuva: Tero Titoff
Sanna Kokkonen vetää tänä vuonna Barentsin nuorisoneuvostoa. Kuva: Tero Titoff

Murmankissa on paljon nuoria

Murmanskissa sijaitseva Barentsin nuorisoneuvoston toimisto on toiminut jo vuodesta 2002 asti. Toimiston vetäjä  Zhanna Guzenko kertoo, että  toimintaan kuuluu tapahtumien järjestelyä, erilaisten hankkeiden pyörittämistä ja tiedon jakamista.

Murmanskissa on paljon nuoria, erityisesti opiskelijoita. He eivät Guzenkon mukaan ole kovinkaan hyvin perillä kansainvälisistä mahdollisuuksista.

Barentsin nuorisoneuvoston puheenjohtaja Sanna Kokkosen mielestä yhteistyö avaa nuorille mahdollisuuden omatoimiseen tekemiseen, oppimiseen ja kontaktien luomiseen.  Onnistumista iloitaan ja epäonnistumisista opitaan.

– Tämä on ollut hyvää elämänkoulua, itse tällä hetkellä Turun yliopistossa opiskeleva Sanna Kokkonen sanoo.

Lue lisää: 

Suomen puheenjohtajuus euroarktisessa neuvostossa 2013-2015 (ulkoasiainministeriö)

No hate speech -kampanja (Euroopan neuvosto)