Uutinen 26.9.2014

Yhteinen kieli auttaa ymmärtämään erilaisia maailmoja -Euroopan kielten päivää juhlitaan 26.9.

Kuva: TeamFinland_Supperi
Koululaisia_TeamFinland

Euroopan kielten päivä muistuttaa siitä, että Euroopan rikkaus ovat sen erilaiset kulttuurit ja kielet. Jokainen kieli pitää sisällään oman tapansa tulkita ja ymmärtää ympäröivää maailmaa.

Kielten opiskelu auttaa paitsi konkreettisesti kommunikoimaan toisten ihmisten kanssa, myös ymmärtämään heidän tapaansa nähdä ympäröivä maailma. Tämä ymmärrys on elintärkeää Euroopan hyvinvoinnille ja ihmisten rauhanomaiselle keskinäiselle kanssakäymiselle.

Euroopan neuvosto kielten päivän taustalla

Euroopan neuvoston julistuksesta kielten päivää on vietetty Euroopan kielten teemavuodesta 2001 lähtien vuosittain samana päivänä 26. syyskuuta. Sen tarkoituksena on korostaa kielellisen monimuotoisuuden tärkeyttä ja kannustaa opiskelemaan kieliä.

Euroopan unionin perustamisesta lähtien monikielisyys on ollut tärkeä periaate unionin toiminnassa. Euroopan unionilla on 24 virallista kieltä: bulgaria, englanti, espanja, hollanti, iiri, italia, kreikka, kroaatti, latvia, liettua, malta, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, slovakki, sloveeni, suomi, tanska, tšekki, unkari ja viro.

Lisäksi EU-alueella on noin 60 alue- ja vähemmistökieltä sekä yli 175 erilaista maahanmuuttajien kieltä.

Kieli kommunikoinnin välineenä ei rajoitu kuitenkaan vain puhuttuun kieleen. Esimerkiksi viittomakieli ei ole vain tapa esittää puhuttua kieltä, vaan se on itsenäinen, luonnollinen kieli, joka vielä usein on käyttäjänsä äidinkieli.

Monikielisyys on voimavara

Meillä Suomessa monikielisyys on jo kahden virallisen kotimaisen kielen myötä tuttua. Monikielisyyttä pidetään myös EU:ssa voimavarana ja kielten opiskeluun kannustetaankin monin tavoin.

Esimerkiksi Erasmus+ -vaihto-ohjelma on suosittu tapa oppia uusia kieliä ja kulttuureja paikan päällä. Ohjelman kautta kaikille vähintään kaksi kuukautta ulkomailla vaihdossa oleville on ensimmäistä kertaa tarjolla maksutonta kielellistä tukea verkossa. Verkkotukea on saatavilla englannin-, ranskan-, saksan-, espanjan-, italian- ja hollanninkielisenä. 

Myös tänään vietettävä Euroopan kielten päivä kannustaa kielten opiskeluun erilaisilla tapahtumilla, joita järjestetään ympäri Eurooppaa. Alla linkkejä Suomen tapahtumiin kielten päivänä.

Suomessa tapahtuu kielten päivänä:

Helsinki: href="http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/opetusvirasto/kielikaravaani">http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/opetusvirasto/kielikaravaani

Jyväskylä: href="http://kielikampus.jyu.fi/news/jyvaskyla-juhlii-euroopan-kielten-viikkoa-22-26-9/">http://kielikampus.jyu.fi/news/jyvaskyla-juhlii-euroopan-kielten-viikkoa-22-26-9/

Turku: href="http://www.turku.fi/public/?contentid=536106&nodeid=17716">http://www.turku.fi/public/?contentid=536106&nodeid=17716

Tampere 

Lisätietoa Euroopan kieliasioista:

Euroopan kielten päivä Euroopan neuvoston verkkosivuilla

Euroopan komission kielipolitiikan verkkosivusto