Uutinen 29.9.2014

Suurlähettilään syksyn sävel – ilmastoa ja energiaa

©UN Photo/Mark Garten
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon osallistui kansalaiskulkueeseen ennen New Yorkissa pidettyä ilmastohuippukokousta syyskuussa 2014. ©UN Photo/Mark Garten
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon osallistui kansalaiskulkueeseen ennen New Yorkissa pidettyä ilmastohuippukokousta syyskuussa 2014.

Syyskuun puolivälissä EU-kortteleiden kadut ovat jo täynnä kiireisiä askelia. Silloin tietää, että kesälomat ovat takana, ja edessä on kolme työntäyteistä kuukautta.

Coreper 1 -sektorilla syksyn tuloa on odotettu poikkeuksellisella innolla. Kokoukset ovat olleet miltei seisahduksissa huhtikuusta lähtien. Silloin meiltä pääasiassa lainsäädäntöasioita hoitavilta hävisi neuvottelukumppani, vaalitauolle lähtenyt Euroopan parlamentti.

Emme EU-kollegoiden kanssa osanneet arvata, että hiljaisemmalla kaudella kaipaisimme toisiamme, kymmenen tunnin istuntoja vakiokokoushuoneessamme, maultaan kyseenalaista kokouskahvia ja jopa Euroopan parlamenttia, jonka kanssa usein mittelemme neuvotteluissa.

Alkusyksyä värittää lokakuun Eurooppa-neuvosto, jossa linjataan EU:n ilmasto- ja energiatavoitteet vuoteen 2030 saakka. YK:n pääsihteerin järjestämä ilmastohuippukokous on osoittanut, että globaalistikin vallitsee yhä laajempi yhteisymmärrys vahvojen toimien tarpeesta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Päätöksiä tehdään tänä syksynä taloudellisten ongelmien ja Ukrainan kriisin varjossa sekä vaikeissa ristipaineissa. Taloustilanne on Euroopassa tukala. Valittavien toimien pitäisi olla toteutettavissa järkevin kustannuksin, jotta ne eivät muodostu esteeksi talouskasvulle.

Tämän lisäksi Ukrainan kriisi seurausvaikutuksineen on korostanut tarvetta lisätä Euroopan energiaomavaraisuutta. Jokseenkin kaikki tarvittavat päätökset tämän tavoitteen saavuttamiseksi – sisämarkkinoiden vahvistamisesta siirtoyhteyksien parantamiseen – on jo tehty viime vuosina. On toimeenpanon aika.

Ilmasto- ja energiapaketissa tämä ajankohtainen tilanne on lisännyt painetta nostaa kunnianhimoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämiseksi, jotta fossiilisten polttoaineiden tuontia voitaisiin vähentää.

On selvää, että jäsenmaat pyrkivät ilmasto- ja energiapakettia koskevissa neuvotteluissa lopputulokseen, joka sopii mahdollisimman hyvin yhteen niiden omien ilmasto- ja energiaratkaisujen kanssa. Näiden toiveiden yhteensovittaminen on kova urakka viimeistä Eurooppa-neuvostoaan valmistelevalle Herman Van Rompuylle.

Olisi löydettävä tasapaino ilmastotavoitteiden kunnianhimon, jäsenmaiden välisen taakanjaon sekä solidaarisuuden välillä. Eurooppa-neuvostoon jäljellä olevat 27 päivää tullaan käyttämään valmisteluihin. Selvää on jo nyt, että päätettävää jää myös Eurooppa-neuvostoon osallistuville päämiehille ja -naisille.

Coreper 1 -suurlähettilään yleensä hyvin asia- ja kokouspitoisia päiviä piristävät toisinaan tuulahdukset oikeasta elämästä. Tällä viikolla sen tarjoili Teoston Brysselissä vieraillut valtuuskunta. Mukana oli jo tutuksi tulleiden edunvalvojien lisäksi muutama musiikkiammattilainen, Kaija Kärkinen ja Tommi Läntinen tutuimmasta päästä.

EU-edustuston tiloissa kaikuikin tiistai-iltana suomalainen musiikki ja iloinen puheensorina. Musiikin lisäksi kuulimme artistien viestin siitä, että työstä pitäisi digiaikoinakin saada kohtuullinen korvaus. 

Kaija Kärkisen tilaisuudessa esittämä Malja elämälle -kappale tavoitti harvinaisen hyvin alkusyksyn tunnelman:

malja elämälle kanssani juo

ja sille ystävälle jonka viini mieleen tuo

malja elämälle kanssani juo

ja sille ikävälle

jonka syksy vielä tuo


Marianne Huusko-Lamponen

Coreper I -lähettiläs

target="_blank">Mikä Coreper I?