Uutinen 1.10.2014

Suomen EU-kansanäänestyksestä 20 vuotta –seminaarisarja alkoi

Suomi EU:ssa 20 v_Eurooppatiedotus

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 20 vuotta Suomen EU-kansanäänestyksestä. Lokakuun 16. päivänä vuonna 1994 järjestetty neuvoa-antava kansanäänestys liittymisestä Euroopan unionin jäseneksi on toinen ja viimeisin itsenäisyytemme aikana järjestetty kansanäänestys. Jäsenyyden puolesta kansanäänestyksessä äänensä antaneista oli lopulta 56,9 prosenttia ja sitä vastaan 43,1 prosenttia. Äänestysprosentti oli 74.

Miten kansanäänestyksen alla esitetyt toiveet ja pelot EU-jäsenyyden seurauksista ovat toteutuneet? Kaikuuko kansanäänestyksen tulos edelleen suomalaisessa EU-keskustelussa? Miten suomalainen demokratia on EU-jäsenyyden myötä muuttunut?

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää tänä syksynä näitä asioita käsittelevän, avoimien yleisötilaisuuksien sarjan. Seminaarisarja avattiin maanantaina 29. syyskuuta Tampereella.

Kuopio on vuorossa keskiviikkona 8. lokakuuta. Hotelli Atlaksessa järjestettävässä tilaisuudessa puhuvat eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka, ulkoasiainneuvos Eikka Kosonen valtioneuvoston kansliasta ja erikoissuunnittelija Niklas Wilhelmsson oikeusministeriöstä. Kommenttipuheenvuoron käyttää Savon Sanomien toimittaja Seppo Kononen. Seminaari alkaa kello 13.00. Lisätietoja sekä ennakkoilmoittautumisohjeet löytyvät tapahtumakalenteristamme.

Helsingissä seminaari pidetään 16. lokakuuta Vanhalla Ylioppilastalolla. Seminaarin tarkempi ohjelma löytyy lähipäivinä tapahtumakalenteristamme.

Tervetuloa mukaan! Ellet pääse paikalle, voit seurata keskustelua Twitterissä: #Suomi20EU

Tutustu Tampereen 29.9. tilaisuuden antiin:

Meppi Sirpa Pietikäisen videotervehdys

Dosentti Sami Borgin esitys ”Puolueet, valitsijakunta ja Suomen EU-kansanäänestys 1994″ Slideshare -palvelussamme

style="line-height: 1.6em;">Oikeusministeriön erikoissuunnittelija Niklas Wilhelmssonin esitys ”Suomalainen demokratia ja EU” Slideshare -palvelussamme