Uutinen 18.10.2014

EU-väitteitä tarkistava Faktabaari palkittiin Brysselissä

Kuva: Kaisa Amaral
Faktabaari.

Vapaaehtoistyöhön perustuva suomalainen faktantarkistushanke Faktabaari on voittanut European Public Communication -palkinnon. Kilpailuun osallistui 28 ehdokasta 12 EU-maasta.

Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu. Se ei toimi minkään poliittisen puolueen puolesta tai puoluetta vastaan. Avoin yhteiskunta ry. sai Faktabaarin eurovaalihankkeen tekniseen toteutukseen rahoitusta ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen kansalaisjärjestöavustuksista.

Palkinnolla halutaan edistää ammattitaitoista EU-viestintää

The European Public Communication -palkinnon tarkoituksena on tuoda esiin parhaita eurooppalaisia EU-viestinnän käytäntöjä sekä edistää ammattitaitoista EU-viestintää. Palkinto myönnetään tahoille, jotka ovat kehittäneet kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla luovan ja vaikuttavan EU-viestintäkampanjan.  Kilpailussa otetaan huomioon myös Euroopan unionin viestinnälliset tavoitteet.

Kuva: Kaisa Amaral
Tuomas Muraja
Faktabaarin toimittaja Tuomas Muraja ja palkinto.

Pääpalkinnon jakoivat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy, alueiden komitean puheenjohtaja Michel Lebrun ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Mairead McGuinness EuroPCom-konferenssin yhteydessä 15.10.2014 Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Faktabaarin isäntä Mikko Salo ja toimittaja Tuomas Muraja kävivät vastaanottamassa palkinnon.

Faktabaari oikoo urbaanilegendoja

Internetissä toimiva Faktabaari valvoi kevään eurovaalikeskustelua ja tarkasti vaalipäivän aattoon mennessä yli 60 Euroopan unionia koskevaa väittämää ja korjasi niistä yli 40.

Viime keväänä Faktabaari oikoi muun muassa seuraavanlaisia väittämiä:

– EU vaatii kaikkiin uusiin autoihin vakoilulaitteet?

– EU:n budjetti on valtava!

– EU vaatii pesemään pyykin 20-asteisessa vedessä?

– Kreikan nuorisosta 60 prosenttia työttömänä?

Vastauksiin voi tutustua Faktabaarin verkkosivuilla.

Faktabaarin toteutuksen taustalla on Avoin yhteiskunta ry. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää avoimuutta keskeisenä yhteiskunnallisena perusarvona, tuoda yhteiskunnallinen päätöksenteko lähelle kansalaista sekä antaa kansalaisille entistä parempia mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon.  Yhdistyksen digitaalisissa hankkeissa käytetään avointa lähdekoodia.

Faktabaari avaa jälleen ovensa ensi vuoden alussa, kun se alkaa käydä läpi tulevien eduskuntavaalien alla esitettyjä väitteitä ja tarvittaessa korjata niitä.

www.faktabaari.fi 

@Faktabaari

facebook.com/faktabaari