Uutinen 20.10.2014

Takaisin sorvin ääreen: komissaarikuulemiset loppusuoralla Euroopan parlamentissa

Euroopan parlamentin ja komission toimikausien vaihtumisen aiheuttama EU:n lainsäädäntötyön suvantovaihe on viimeistään syksyn komissaarikuulemisten myötä väistynyt ja tehnyt tilaa eläväiselle keskustelulle unionin seuraavan viiden vuoden painopisteistä – ja ihan muustakin grillauksen tiimellyksessä!

Kuva: EUE
Heli Heinonen vastaa EU-edustustossa suhteista Euroopan parlamenttiin.
Heli Heinonen vastaa EU-edustustossa suhteista Euroopan parlamenttiin.

Komission ja Euroopan parlamentin välisen yhteistyön uskotaan olevan tällä kaudella entistä poliittisempaa ja tiiviimpää, koska parlamentin suuret Eurooppa-myönteiset poliittiset ryhmät sitoutuivat jo vaalikampanjoinnin aikana tukemaan vaalit voittavan eurooppalaisen poliittisen puolueperheen ehdokasta komission puheenjohtajaksi. EPP:n Jean-Claude Juncker kampanjoi keväällä ympäri unionia prioriteeteilla, joita nyt odotetaan seurattavan uuden komission työssä. Ennen kuin parlamentti Lissabonin sopimuksen mukaisesti äänesti heinäkuussa Junckerin hyväksymisestä komission johtoon, lisättiin vastakkainasettelun välttämiseksi tulevan komission poliittisiin suuntaviivoihin elementtejä myös muiden puolueperheiden tärkeänä pitämistä kysymyksistä.

In, in, in, in, out, in, in….

Junckerin komissaariehdokkaiden kuulemisia käytiin Euroopan parlamentin valiokunnissa 29.9.-7.10. Ensimmäiset päivät edettiin pienellä lämmöllä, kunnes kauhun tasapaino alkoi järkkyä. Pistoolit vedettiin ensimmäistä kertaa esiin ilmasto- ja energiaehdokkaan, espanjalaisen Miguel Arias Cañeten kuulemisessa. EPP:hen liitoksissa olevaa Cañetea hiillostivat kaikki muut ryhmät hänen ja perheensä öljy-yhtiökytköksistä. Sen jälkeen poliittisen pelin nappulaksi jäi mm. Ranskan Moscovici, jolla on kytkös S&D -ryhmään. Ja sitä rataa. 27 ehdokkaasta 17 hyväksyttiin kuulemisen jälkeen yksimielisesti, 1 hyväksyttiin yksimielisesti kirjallisten lisäkysymysten jälkeen, 6 pääasiassa talouskysymyksistä vastaavaa ehdokasta hyväksyttiin valiokuntien äänestyksissä, 1 hyväksyttiin äänestyksessä komissaariksi, muttei soveltuvaksi hänelle osoitettuun salkkuun ja 1 hylättiin.

Parlamentti on järjestänyt komissaareille kuulemisia 90-luvulta asti. Se hyväksyy nykysääntöjen mukaan komission kokonaisuutena täysistunnon äänestyksessä. Kuitenkin kuulemiset ovat molempien Barroson komissioiden kohdalla johtaneet yksittäisten komissaarien vaihtumiseen kokonaisuuden säilyttämiseksi. Tälläkään kertaa ei siis vältytty muutoksilta alkuperäiseen joukkioon. Energiaunionista vastaavaksi komission varapuheenjohtajaksi ehdolla ollut slovenialainen Alenka Bratušek tuli parlamentin vastuuvaliokuntien äänestyksessä hylätyksi ja päätyi lopulta vetämään ehdokkuutensa pois. Suurimpana riippakivenä hänellä olivat ehdokkaaksi päätymisen olosuhteet. Bratušek käytännössä nimitti itsensä Slovenian ehdokkaaksi ollessaan vielä vaalitappion jälkeen virkaa tekevän hallituksen pääministerinä.

Juncker esitti tiistaina 14.10 päivitetyn listan, johon lisättiin Slovenian uusi ehdokas, pääministeri Cerarin uudessa hallituksessa varapääministerinä toiminut Violeta Bulc. EU:n neuvosto hyväksyi uuden nimilistan keskiviikkona. Esityksessä energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan paikan ottaisi liikennekomissaarin tehtävästä jo kuulluksi tullut toiselle komissaarikaudelle pyrkivä slovakialainen Maroš Šefčovič. Bulcia kuullaan liikennekysymyksistä vastaavaksi komissaariksi. Molempien kuulemiset järjestetään ensi maanantaina 20.10 Strasbourgissa.

Selvittämättä on yhä myös unkarilaisen komissaariehdokas Tibor Navracsicsin tilanne. Navracsics, joka vastaisi alkuperäisen vastuunjaon mukaan uudessa komissiossa koulutus-, kulttuuri-, nuoriso- ja EU:n kansalaisuuskysymyksistä, sai parlamentin kulttuurivaliokunnalta myönteisen arvion pätevyydestään komissaarin tehtävään, mutta ei onnistunut voittamaan valiokunnan luottamusta sopivuudesta hänelle osoitettuun salkkuun. Meppejä epäilyttävät erityisesti salkkuun sisältyvät kansalaisuusasiat. Navracsicsille esitettiin kuulemisessa lukuisia Unkarin perusoikeustilanteeseen liittyviä kysymyksiä.

Suomen komissaariehdokas Jyrki Katainen, joka on ehdolla työllisyydestä, kasvusta, investoinneista sekä kilpailukyvystä vastuussa olevaksi komission varapuheenjohtajaksi, sai kuulemisen jälkeen äänestyksessä vastuuvaliokuntien enemmistön tuen ehdokkuudelleen.

Arkinen aherrus alkaa

Aikataulu komission nimitysprosessin loppuun viemiselle on tiukka, sillä Euroopan parlamentin on tarkoitus äänestää koko komission hyväksymisestä täysistunnossa keskiviikkona 22.10. Mikäli tässä suunnitelmassa pysytään, Eurooppa-neuvosto voisi antaa lopullisen hyväksynnän Junckerin komissiolle 23.-24. lokakuuta ja uusi komissio voisi aloittaa työt 1. marraskuuta. 

Neuvotteluita lainsäädännöstä on jo aloitettu lokakuun aikana neuvoston, uuden parlamentin ja Barroson komission kesken. Työ pääsee kunnolla vauhtiin kuitenkin vasta uuden komission myötä.

 Heli Heinonen 

Kirjoittaja vastaa EU-edustustossa suhteista Euroopan parlamenttiin