Uutinen 30.10.2014

Uudistettu EU-perusteos on tiivis tietopaketti

Uudistettu EU-perusteos on entistä tiiviimpi tietopaketti Euroopan unionista ja sen toiminnasta sekä Suomen vaikutusmahdollisuuksista.

Kirjan kirjoittajat Marko Ruonala ja Heli Pietilä ovat pyrkineet ajankohtaisuuteen ja laaja-alaisuuteen. Kolmen vuoden takaiseen kirjaan verrattuna suomalaistoimijoiden henkilöhaastatteluja on karsittu taustoituksen ja teemojen runsauden tieltä.

perusteos_kansi_iso

Kirja rakentuu 13 pääluvusta, jotka valottavat muun muassa unionin syntyhistoriaa, EU:n toimielinten tehtäviä sekä päätöksentekoa.

Kirjoittajien mukaan suuria muutoksia koki erityisesti euroaluetta ja taloutta koskeva luku, mutta monella muullakin toiminta-alueella on edetty vauhdikkaasti EU:ssa. Uutuutena on arktista aluetta ja yhteistyötä käsittelevä osio.

EU-perustietoa jo kaksikymmentä vuotta sitten

EU-perusteoksen varhaisin edeltäjä ilmestyi jo ennen Suomen EU-jäsenyyttä, vuonna 1993.

EU-perusteos julkistettiin Helsingin kirjamessuilla. Tilaisuudessa puhuivat ulkoministeri Erkki Tuomioja, UPIn ohjelmajohtaja Juha Jokela ja yksikönpäällikkö Riitta Swan ulkoministeriöstä.
EU-perusteos julkistettiin Helsingin kirjamessuilla. Tilaisuudessa puhuivat ulkoministeri Erkki Tuomioja, UPIn ohjelmajohtaja Juha Jokela ja yksikönpäällikkö Riitta Swan ulkoministeriöstä.

Kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä pidettiin 16.10.1994. Tammikuussa Suomi on ollut EU-jäsen 20 vuotta.  Uudistettu EU-perusteos on yksi UM:n Eurooppatiedotuksen tavoista muistaa merkkivuotta.

EU:n päivänpolitiikkaa voi seurata mediasta tai vaikkapa Eurooppatiedotuksen sosiaalisen median kanavien kautta. Mutta jos haluaa ymmärtää kokonaisuuksia, tarkistaa faktoja, tuntea taustat EU:n toiminnasta – silloin Perusteoksesta on varmasti hyötyä.

EU-perusteos ilmestyy myöhemmin syksyllä myös ruotsiksi.

Teos on maksuton ja sitä voi tilata sekä lukea verkkoversiona täällä:

target="_blank">EU-perusteos