Uutinen 20.11.2014

EU lisää Itä-Ukrainan separatisteja pakotelistalle

EU:n ulkoministerit kokoontuivat ulkoasiainneuvoston kokoukseen Brysseliin 17. marraskuuta. Kokouksen pääaiheena oli Ukrainan tilanne. Ministerit tuomitsivat marraskuun alussa Itä-Ukrainassa Donetskin ja Luhanskin alueilla järjestetyt vaalit laittomiksi ja päättivät lisätä uusia nimiä pakotelistalle. Suomea kokouksessa edusti ministeri Erkki Tuomioja.

Ulkoasiainneuvoston puheenjohtajana ensimmäistä kertaa toiminut korkea edustaja Federica Mogherini totesi, että juuri nyt tärkeintä on saada rauhanneuvottelut uudestaan käyntiin. Venäjän on oltava osa prosessia, joka johtaa kriisin poliittiseen ratkaisuun.

Päätelmissään ministerit toistivat tukensa Minskin rauhansopimukselle. Kriisin ratkaisun on pohjauduttava Ukrainan itsenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamiselle.

EUAM Ukraina -siviilikriisinhallintamissio aloittaa työnsä 1. joulukuuta. Kuvassa Ukrainan ulkoministeri Klimkin ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Mogherini. ©Euroopan unioni 2014
EUAM Ukraina -siviilikriisinhallintamissio aloittaa työnsä 1. joulukuuta. Kuvassa Ukrainan ulkoministeri Klimkin ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Mogherini. ©Euroopan unioni 2014

Viimeaikaisten tapahtumien valossa ulkoministerit pyytävät komissiota ja EU:n ulkosuhdehallintoa valmistelemaan uusia pakotelistoja, jotka kohdistuvat separatistialueiden avainhenkilöihin. Pakotteet tarkoittavat varojen jäädytystä ja matkustuskieltoja.

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan muunlaiset uudet sanktiot eivät ole nyt perusteltuja. ”Pakotteiden kustannukset (Venäjälle) kasvavat päivä päivältä, jos mitään muuta ei tapahdu.”

Tuomioja korostaa myös että päämääränä on poliittinen ratkaisu. ” Alueella ei ole nyt rauhaa, mutta aselepo on kuitenkin voimassa”, sanoo Tuomioja Minskin sopimuksesta.

Ministerit ilmaisivat tyytyväisyytensä Ukrainassa 26. lokakuuta pidetyistä parlamenttivaaleista, joiden he katsovat olevan tärkeä osa maan demokraattista kehitystä. EU toivoo, että uusi hallitus muodostetaan nopeasti sekä kehottaa Ukrainan viranomaisia sitoutumaan hallinnollisten ja taloudellisten uudistusten tekemiseen.

Donetskin ja Luhanskin separatistialueilla järjestettyjä äänestystapahtumia ministerit puolestaan kutsuivat laittomiksi. He totesivat, ettei EU hyväksy niin kutsuttuja vaaleja, joiden järjestäminen rikkoo Minskin sopimusta. Kaikkien osapuolten tulisi työskennellä sen eteen, että alueilla saataisiin järjestettyä oikeat paikallisvaalit Ukrainan lakeja kunnioittaen.

EU seuraa huolestuneena heikentynyttä humanitaarista tilannetta Itä-Ukrainassa ja vetoaa kaikkiin kriisin osapuoliin, jotta ne kunnioittaisivat kansainvälistä oikeutta ja siviiliväestön suojelun periaatteita.

Ministerit sopivat lisäksi, että EU:n siviilikriisinhallintamissio EUAM Ukraina aloittaa työnsä 1. joulukuuta.

Ulkoasiainneuvoston muita aiheita olivat Lähi-idän rauhanprosessi, Ebola, Libya sekä Bosnia ja Hertsegovina.

Lisätietoja:

Neuvoston href="http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/145816.pdf" target="_blank">tiedote (englanniksi) 
Ukraina-päätelmät (englanniksi)
Korkean edustajan lausunto (englanniksi)