Uutinen 8.12.2014

Euro käy pian koko Baltiassa

Kuva: Lithuania Travel
Kuva_Lithuania Travel

Liettua ottaa euron käyttöön ensi vuoden alussa. Näin kaikki kolme Baltian maata, Viro, Latvia ja Liettua, tulevat osaksi euroaluetta. Tämän jälkeen euro on käytössä 19 EU:n jäsenvaltiossa.

Liettua valmistautunut euroon vuosikymmenen 

Liettua on pyrkinyt osaksi euroaluetta jo heti EU-jäsenyytensä alusta vuodesta 2004. Maa asetti tavoitteeksi euron käyttöönoton vuoden 2007 alussa, mutta hanke kaatui tuolloin liian korkeisiin inflaatiolukuihin. Liettuan talous kasvoi EU-jäsenyyden alkuvuosina kovaa vauhtia, mutta luisui taantumaan viime vuosikymmenen lopulla muun Euroopan tavoin.

Viime vuosina Liettua on paikannut talouttaan rivakkaan tahtiin. Julkisen sektorin velkaantumisaste on varsin alhainen eli 39,4 %, kun Maastrichtin kriteereissä velkaantumiskatoksi on asetettu 60 %.

Myös inflaatio on saatu kuriin. Viimeisimpien tilastojen mukaan maan hinnat nousivat vuonna 2013 1,2 %, kun EU-maiden keskiarvo oli 1,5 %. Suomessa vastaavana aikana luku oli 2,2 %.

Kaksoishinnoittelu käytössä lähes vuoden ajan

Eurot lähtevät Liettuassa kiertoon heti keskiviikkona 1. tammikuuta. Liteillä maksaessa saa pääsääntöisesti euroja vaihtorahoina.

Kaksoiskäyttö kestää tammikuun kaksi ensimmäistä viikkoa; 16. tammikuuta alkaen ainoastaan eurot käyvät maksuvälineenä. Tilivaluuttana euro syrjäyttää litit heti vuoden vaihtuessa.

Liettuan eurot
Liettuan eurokolikot on suunnitellut liettualainen kuvanveistäjä Antanas Žukauskas.

Litejä voi vaihtaa kahden viikon kaksoiskäyttöjakson jälkeen euroiksi myös yli 300 postikonttorissa aina helmikuun loppuun saakka. Kaikki pankit vaihtavat rahoja kesäkuun loppuun.

Lisäksi vuoden loppuun saakka lähes 90 pankkikonttoria vaihtaa myös litejä euroiksi ilman lisäkuluja. Käteislitejä voi tämän jälkeen vaihtaa euroiksi Liettuan Valtionpankissa rajoittamattoman ajan.

Muiden euroalueen maiden kansalliset keskuspankit vaihtavat litiseteleitä veloituksetta euroiksi viralliseen muuntokurssiin 1.1.–28.2.2015.

Yksi euro vastaa 3.4528 Liettua litiä. Tämä muuntokurssi on pysyvä. Kuten muissakin maissa euroa käyttöön otettaessa, myös Liettuassa tulee käyttää koko muuntokurssia muunnettaessa hintoja euroiksi.

Liettuassa on voimassa pakollinen kaksoishinnoittelu eli kaikki kuluttajahinnat tulee olla näkyvillä sekä euroissa että liteissä. Kaksoishinnoittelu tuli pakolliseksi elokuun lopulla ja jatkuu aina kesäkuun 2015 loppuun saakka.

Liettuan eurokolikoiden tunnus on Vytis

Latvian valtion rahapaja alkoi painaa uusia eurokolioita heti Liettuan euroalueen hyväksymispäätöksen jälkeen viime kesänä.  Litien korvaamiseen tarvitaan arviolta 370 miljoonaa eurokolikkoa ja 132 miljoonaa euroseteliä. Setelit tulevat pääosin Saksan Bundespankista.

Kaksoishinnoittelu
Liettuassa kaksoihinnoittelu jatkuu ensi kesäkuun loppuun saakka.

Liettuan eurokolikoissa on kaikissa sama kuva-aihe eli kansallinen symboli Vytis. Liettuassa otetaan käyttöön myös pienimmät eli yhden ja kahden sentin kolikot.

Joulukuun alusta alkaen on voinut ostaa hieman alle 12 euroa maksavan näytepussin, jossa on valikoima uusia Liettuan eurokolikoita.

Huolena hintojen nousu

Heinäkuussa julkaistun Eurobarometri-tutkimuksen mukaan puolet liettualaisista puoltaa euroon siirtymistä.  Euron suosio on Liettuassa tämän vuoden aikana noussut. 

Hiljattain tehdyn toisen tutkimuksen mukaan liettualaiset ovat ennen kaikkea huolissaan hintojen noususta euroon siirtymisen myötä ja hintojen pyöristämisestä ylöspäin.  Maassa toimiikin erityinen palvelunumero, johon voi ilmoittaa mm. väärin pyöristetyistä hinnoista tai muista epäselvyyksistä euroon siirryttäessä.

Valtaosa liettualaisista arvioi eurosta olevan hyötyä, kun matkustaa toisiin euromaihin tai kun tehdään hintavertailuja. Yhdeksän kymmenestä liettualaisesta arvioi selviävänsä hyvin valuutan vaihtumisesta.

Lisätietoa: