Uutinen 12.1.2015

Latvia EU-puheenjohtajamaaksi

Riga. Kuva: Flickr_Stephen Downs

Latvia aloitti EU-puheenjohtajamaana 1.1.2015. Puheenjohtajakausi kestää puoli vuotta, kesäkuun loppuun saakka. Baltia onkin vuoden alusta Euroopan unionin parrasvaloissa, sillä Latvian naapurimaa Liettua liittyy vuoden alusta euroalueeseen.

Latvialla sen sijaan on nyt takanaan vuoden kokemus euromaana olemisesta, sillä maa liittyi euroalueeseen vuoden 2014 alusta. EU-jäsenmaana Latvia on ollut nyt reilut kymmenen vuotta, keväästä 2004.

Kasvua, digitaalisuutta ja globaalia vaikuttavuutta

Euroopan unionin talousnäkymät ovat yhä heikot, vaikka pahin kriisitunnelma onkin jo hellittänyt. Siksi Latvian EU-puheenjohtajakauden tavoitteet ovat talouskasvussa ja erityisesti investointien lisäämisessä. Jean-Clauden Junckerin tuoreen komission loppuvuodesta esittelemä investointiohjelma tulee olemaan paljon esillä Latvian puheenjohtajakauden aikana.

Latvia on asettanut kaudelleen kolme suuntaviivaa: kilpailukyky ja kasvu, digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntäminen EU:ssa sekä EU:n globaalin aseman vahvistaminen.

EU:n ja Yhdysvaltojen väliset vapaakauppaneuvottelut ovat tärkeällä sijalla Latvian asialistalla. Samoin Ukrainan tilanne.

Baltia on energian osalta saareke. EU-tason toimet energia-alalla ovatkin Latvian mielestä tärkeitä. EU-tasolla Latvia korostaa yhteisen ulkopolitiikan lisäksi voimakkaasti yhteisen energiaulkosuhdepolitiikan merkitystä.

Kolmen maan tiivis yhteistyö

Neuvoston puheenjohtajuus kiertää EU:n jäsenvaltioiden kesken puolen vuoden välein. Puolivuotiskauden aikana puheenjohtajavaltio toimii puheenjohtajana neuvostossa kaikilla tasoilla ja auttaa näin varmistamaan EU:n työn jatkuvuuden neuvostossa.

Puheenjohtajana peräkkäin toimivat jäsenvaltiot tekevät tiivistä yhteistyötä kolmen maan ryhmissä. Järjestelmä otettiin käyttöön Lissabonin sopimuksella vuonna 2009.

Puheenjohtajakolmikko asettaa pitkän aikavälin tavoitteet ja laatii yhteisen ohjelman. Siinä luetellaan pääaiheet, joita neuvosto 18 kuukauden aikana käsittelee. Tällä hetkellä kolmikkoon kuuluvat Italia, Latvia ja Luxemburg.

Tämän ohjelman pohjalta kukin kolmesta maasta laatii oman yksityiskohtaisemman puolivuotisohjelmansa. Latvian oma EU-puheenjohtajaohjelma julkistetaan kauden alkaessa.

Lisätietoa:

style="line-height: 1.6em;">Latvian EU-puheenjohtajakauden verkkosivut

target="_blank">Latvian EU-puheenjohtajaohjelma (en)

@ES2015LV  (Latvian pj-kausi Twitterissä)

Neuvoston 18 kuukauden ohjelma (Italia, Latvia, Luxemburg)