Uutinen 11.2.2015

112 – Koko EU:n hätänumero

Kuva: Riitta Supperi/Team Finland
Yleinen hätänumero on 112 (Kuva: Supperi, Team Finland)

EU on julistanut helmikuun 11. päivän Euroopan 112-päiväksi. Päivän tarkoituksena on kasvattaa ihmisten tietoutta Euroopan laajuisesta hätänumerosta.

112-numerosta tavoittaa jokaisessa EU:n 28 jäsenmaassa yhdellä soitolla kaikki hätäpalvelut: poliisin, ambulanssin ja palokunnan. Joissakin jäsenmaissa yleisen hätänumeron rinnalla toimii myös kansallisia hätänumeroita.

Hätänumero toimii koko EU:n alueella sekä lankaverkosta että matkapuhelimesta soitettaessa. Ulkomailla soitto hätänumeroon ohjautuu automaattisesti paikalliseen hätäkeskukseen. Tilanteesta riippuen hätäkeskuspäivystäjä käsittelee puhelun joko itse tai ohjaa sen oikealle pelastuspalveluyksikölle.

Soittaminen hätänumeroon on maksutonta.

Yleinen hätänumero 112 tuli pakolliseksi kaikille EU-jäsenmaille vuonna 2002. Helmikuusta 2009 alkaen se on myös ollut Euroopan virallinen hätänumero. Suomessa hätänumero 112 otettiin käyttöön jo vuonna 1993.

Lisätietoja:

Hätäkeskus

Milloin soitat hätäkeskukseen

Eurooppalainen hätänumero 112 voi pelastaa henkesi (Euroopan parlamentti)

Hätätilanteet, euroopan komissio