Uutinen 13.2.2015

EU-maiden päämiehiltä vahva tuki Minskin rauhansopimukselle

Valtioneuvoston viestintäosasto  12.2.2015 23.50   |   75/2015 TIEDOTE

Kuva: EU:n neuvosto
EUCO12.2.2015 Stubb (Kuva: neuvosto)
Ukrainan presidentti Petro Poroshenko (vas) ja Suomen pääministeri Alexander Stubb EU-maiden päämiesten epävirallisessa kokouksessa 12.2.2015 Brysselissä.

Eurooppa-neuvoston jäsenet kokoontuivat epäviralliseen kokoukseen Brysselissä torstaina 12. helmikuuta. Kokouksen pääaiheena oli Ukrainan tilanne Minskissä saavutetun tulitaukosovun jälkeen.

”Viime yönä saavutettu sopu on hyvä uutinen. Toivon, että tämä on käänne parempaan. Suomi kiittää Saksan ja Ranskan toimia ja antaa vahvan tuen Minskin sopimuksen toimeenpanolle. Osapuolten, erityisesti Venäjän, on nyt tehtävä kaikkensa rauhoittaakseen itäisen Ukrainan tilanne. Tappamisen loppuminen ja sopimuksen toimeenpano on nyt olennaisinta”, pääministeri Stubb sanoi Brysselissä.

EU-maiden päämiehet käsittelivät Euroopan unionin terrorisminvastaisia toimia. Päämiehet päättivät tehostaa jo olemassa olevien keinojen käyttöä sekä tiivistää jäsenvaltioiden tiedonvaihtoa ja yhteistyötä EU-maiden viranomaisten ja kolmansien maiden kanssa. Päämiehet vetosivat lainsäätäjiin, jotta he hyväksyisivät kiireellisesti Euroopan matkustajatietorekisterin sisällyttäen siihen vankat tietosuojatakeet.

Päämiehet saivat euroryhmän puheenjohtajan raportin Kreikan tilanteen käsittelystä keskiviikkoisessa euroryhmän kokouksessa. Kreikan ohjelman mahdolliseen jatkoon palataan euroryhmän kokouksessa maanantaina 16. helmikuuta.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Lauri Tierala, p. 040 841 7141 ja EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia