Uutinen 16.2.2015

Ukraina ja Euroopan unioni

Kuva: Euroopan komissio
Ukrainan presidentti Petro Porošenko ja EU:n ulkopoliittiinen korkea edustaja Catherine Ashton. kuva: Euroopan komissio

Ukraina on EU:n Itäinen kumppanimaa. Itäinen kumppanuus –ohjelma otettiin EU:ssa käyttöön vuonna 2009. Ukrainan lisäksi Itäisessä kumppanuudessa ovat mukana Valko-Venäjä, Moldova, Georgia, Armenia ja Azerbaidzhan. Ohjelman tavoitteena on vakauden, demokratian ja hyvinvoinnin edistäminen Euroopan unionin itäisillä alueilla. Itäinen kumppanuus on osa unionin niin sanottua naapuruuspolitiikkaa.

Itäinen kumppanuus ei automaattisesti tarkoita täysjäsenyyttä unionissa, mutta sen tarkoitus on edistää kumppanimaiden poliittista ja taloudellista lähentymistä Euroopan unioniin.

Ukraina ja EU allekirjoittivat vapaakauppa- ja assosiaatiosopimuksen 27. kesäkuuta 2014. Ukrainan edellinen allekirjoitusyritys kariutui marraskuun 2013 lopussa Vilnan huippukokouksessa. Silloinen Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš yllättäen hylkäsi pitkään neuvotellun assosiaatiosopimuksen ja valitsi sen sijaan Venäjän taloudellisen tuen.

Maaliskuussa 2014 Euroopan komissio sopi kaiken kaikkiaan noin 11 miljardin arvoisesta taloudellisesta tukipaketista Ukrainalle. Tuen tarkoitus on auttaa Ukrainaa tasapainottamaan taloudellista tilannettaan ja edistämään rakenteellisia uudistuksia niin taloudessa kuin muualla yhteiskunnassa.

EU tukee Ukrainan kriisin rauhanomaista ratkaisua ja tuomitsee Venäjän toimet Krimin niemimaalla.

Lisätietoa:

Ukrainan tilanne: pakotteet (UM:n verkkosivut. tilanne 16.2.2015)

EU:n ja Ukrainan suhteista sekä EU:n virallisia lausuntoja Ukrainan tilanteesta EU:n ulkosuhdehallinnon verkkosivuilla (pääosin englanniksi)

style="line-height: 1.6em;">Ulkoministeriön matkustustiedote Ukrainasta

Neuvoston päätelmät koskien Ukrainan tilannetta 22.7.2014 (englanniksi)

Neuvoston asettamat lisäpakotteet (englanniksi) 24.7.2014