Uutinen 4.3.2015

Keskustelutilaisuus investointisuojasta ja välimiesmenettelystä (ISDS) synnytti vilkkaan keskustelun myös Twitterissä

Ulkoasiainministeriö järjesti viidennen kuulemistilaisuuden EU:n ja Yhdysvaltojen välisistä kauppaneuvotteluista 3.3.2015. Tilaisuuden aiheena oli sopimuksen investointisuoja ja sitä koskeva kansainvälinen välimiesmenettely (ISDS), joiden osalta EU komissio järjesti viime kevään ja kesän aikana suuren vastausmäärän keränneen julkisen kuulemisen. Komissio julkaisi raportin kuulemisen tuloksista 13.1.2015.

Keskustelutilaisuuden asiantuntijapaneeliin osallistuivat oikeusneuvos Gustaf Möller, akatemiaprofessori Martti Koskenniemi, professori Kim Talus, sekä asianajajat Laura Halonen ja Peik Mäkelä. Paneelin puheenjohtajana toimi Kauppalehden EU-kirjeenvaihtaja Jarno Hartikainen, ja tilaisuuden avasi ja päätti osastopäällikkö Markku Keinänen ulkoministeriöstä. Kaikki panelistit pitivät TTIP-sopimuksen syntymistä tärkeänä Suomelle, mutta välimiesmenettelystä käytiin vilkasta keskustelua.

Asiantuntijoiden alustusten jälkeen keskustelua käytiin sekä paikan päällä että virtuaalisesti Twitterin välityksellä. Tilaisuutta pystyi seuraamaan reaaliaikaisesti videolinkin välityksellä, ja esimerkiksi Suomen pysyvä edustusto EU:ssa keräsi europarlamentaarikot, kirjeenvaihtajat ja etujärjestöjen edustajat yhteen seuraamaan keskustelua Brysselistä käsin. Keskustelu aiheesta olikin erittäin vilkasta Twitterissä, jossa tilaisuudesta vaihdettiin mielipiteitä hashtagilla #FINTTIP.

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen neuvottelut kauppa- ja investointikumppanuudesta käynnistyivät heinäkuussa 2013 ja tavoitteena on, että neuvottelut saataisiin päätökseen presidentti Obaman kauden aikana. Ulkoministeriö on järjestänyt neuvotteluista neljä aiempaa kuulemistilaisuutta joulukuussa, huhtikuussa ja tammikuussa 2014 sekä syyskuussa 2013. Seuraava kuulemistilaisuus on tarkoitus järjestää alkukesästä. Tilaisuuden aiheena tulee olemaan sääntely.

Danica Vihinen

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.