Uutinen 9.3.2015

Komissaari Katainen kasvun karavaanin kyydissä

Kuva: Euroopan komissio
Jyrki Katainen Tampereella 5.3.2015

EU komission työllisyydestä,kasvusta,investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on kovan paikan edessä. Komission kunnianhimoisen investointiohjelman tavoitteena on saada kolmen seuraavan vuoden aikana reilun 300 miljardin arvosta lisää investointeja EU-markkinoille. 

Kataisen jäsenmaille tarjoama paketti on kolmikulmainen: sisämarkkinoiden syventäminen, investointien ja hankkeiden yhteensaattamiseksi tarkoitettu ”eurooppalainen kauppapaikka” -palvelu, ja kolmantena kulmana Euroopan investointipankin yhteyteen tuleva uusi rahasto.

Tehtävä ei ole helppo. Katainen kiertääkin parasta aikaa jäsenmaita kertomassa paketistaan sekä samalla keräämässä yksityistä rahaa uuteen rahastoon. Urakka on tarkoitus saada valmiiksi kesään mennessä. Kalenterissa on 24 maata ja loput neljä ovat ohjelmassa heti syksyn aluksi. 

Kuva: Euroopan komissio
Komissaari Jyrki Katainen puhui Tampereen vierailunsa aikana myös vanhassa opinahjossaan Tampereen yliopistossa.
Komissaari Jyrki Katainen puhui Tampereen vierailunsa aikana myös vanhassa opinahjossaan Tampereen yliopistossa.

Tampereelta liikkeelle

Suomen osuuden varapuheenjohtaja Katainen aloitti entisestä opiskelukaupungistaan Tampereelta, missä hän tapasi opiskelijoita, yrittäjiä ja kaupungin päättäjiä. Viesti oli yksinkertainen:

– Investoinnit pitää saada Euroopassa liikkeelle. Rahasta ei ole puutetta, mutta tarvitaan rohkeutta, yhteistyötä ja uudenlaista ajattelua.

Katainen haluaa pistää vauhtia sisämarkkinoiden kehittämiseen.

 – Digitaalisista sisämarkkinoista on puhuttu vaikka kuinka kauan. Samoin tarvitaan energiamarkkinoiden ja pääomamarkkinoiden uudistamista. Näistä sektoreista vastaavat komissaarit tietävät, että nyt pitää saada tuloksia aikaan.

Katainen haluaa myös helpottaa sijoittajien mahdollisuuksia löytää helpommin houkuttelevia sijoituskohteita.

– Kevään aikana komissio ja EIP käynnistävät uuden neuvontapalvelun, Katainen lupasi.

Kolmas palikka Kataisen palapelissä on uusi Euroopan investointipankin yhteyteen tuleva riskisijoitusrahasto.

Strategisten investointien rahasto

– EU sijoittaa ja lainaa tähän 60 miljardia ja loput kerätään jäsenmaista ja sijoittajilta. Tavoitteena on 300 miljardin potti. Rahasto toimii jakamalla lainoja, takuita ja tekemällä pääomasijoituksia. 

Katainen korostaa, että nyt yritetään saada liikkeelle esimerkiksi uuden teknologian riskipitoisiakin hankkeita. EU-raha on mukana jakamassa yksityisen puolen riskiä näissä usein pitkäaikaisissa hankkeissa.

Opiskelijat ajan hermolla

Vanhassa opinahjossaan Tampereen yliopistossa vieraillut valtiotieteilijä Katainen joutui tiukkaan nykyopiskelijoiden tenttiin. Kysymykset risteilivät nuorison työllisyydestä Tampereen raitiotiehankkeeseen ja vapaakauppasopimuksista kestävään kehitykseen. Katainen muistutti, että parasta työllisyyspolitiikkaa on reipas talouskasvu. Nuorisotakuuta hän piti hyvänä mallina muuallekin Eurooppaan. Suomen kannattaisi puolestaan ottaa oppia parhaista oppisopimusmalleista.

Komissaari kehotti kesätyöpaikkoja etsiviä silmäilemään Eures-sivustoja, joissa on tarjolla yli miljoona työpaikkaa eri EU –maissa.

Kasvun karavaani lähti liikkeelle

Jyrki Kataisen Tampereen vierailu käynnisti myös kotimaisen Kasvun karavaani –hankkeen. Eri puolilla Suomea järjestetään tapahtumia, jotka keskittyvät talouskasvun teemaan.  Karavaanin kuljettajina toimivat Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto, EU komission Suomen edustusto, Ulkoministeriön Eurooppatiedotus, Eduskuntatiedotus, TEM, Cimo ja paikalliset järjestäjät.

Seuraavat tapahtumat ovat syksyllä Vaasassa ja Oulussa.