Uutinen 23.3.2015

Eurooppa-neuvosto keskusteli Euroopan taloustilanteesta

Government Communications Department  20.3.2015
PRESS RELEASE

Eurooppa-neuvosto alleviivasi rakenneuudistusten, vastuullisen finanssipolitiikan ja investointien merkitystä jäsenmaiden rakenneuudistusohjelmissa. Euroopan strateginen investointirahasto on yksi konkreettinen askel Euroopan talouden vauhdittamisessa. Eurooppa-neuvosto korosti myös, että EU:n ja Yhdysvaltojen tulisi pyrkiä saamaan vapaakauppaneuvottelut (TTIP) päätökseen tämän vuoden aikana.

”Vapaakauppaneuvotteluissa tulisi edetä vuonna 2015 mahdollisimman pitkälle. Sopimuksen sisältö on kuitenkin aikatauluakin tärkeämpi. Suomi tavoittelee neuvottelumandaatin mukaista, kunnianhimoista ja kattavaa sopimusta”, sanoo pääministeri Alexander Stubb.

”Sopimuksen aikaansaaminen vahvistaisi suomalaisen vientiteollisuuden mahdollisuuksia ja toisi lisää työpaikkoja Suomeen. EU:n ja Yhdysvaltojen sopimat yhteiset standardit ja käytännöt voisivat toimia mallina muille maille sekä edesauttaa monenkeskisten sääntöjen luomista”, katsoo pääministeri Stubb.

Eurooppa-neuvosto vaati välitöntä ja ehdotonta tulitaukoa Libyaan. EU-maiden johtajat kehottivat Libyan osapuolia sopimaan nopeasti kansallisen yhtenäisyyden hallituksesta, sillä vain poliittinen ratkaisu voi turvata siirtymisen kestävään demokratiaan. EU on sitoutunut meneillään oleviin YK:n toimiin ja aikoo lisätä nykyistä tukeaan YK:n Libyan-tukioperaatiolle.

Eurooppa-neuvosto tuomitsi Tunisiaa vastaan tehdyn terrori-iskun. EU lisää yhteistyötään Tunisian kanssa terrorismin vastaisessa taistelussa ja vahvistaa tukeaan maan demokratiakehitykselle.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Lauri Tierala, p. 040 841 7141 ja EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia