Uutinen 24.4.2015

Eurooppa-neuvosto sopi keinoista estää ihmisuhreja Välimerellä

Valtioneuvoston viestintäosasto
Tiedote
23.4.2015

Eurooppa-neuvosto käsitteli ylimääräisessä kokouksessaan 23. huhtikuuta Välimeren yli tapahtuvaa laitonta maahanmuuttoa ja viimeaikaisia traagisia onnettomuuksia. Neuvosto hyväksyi konkreettisia toimenpiteitä, jotka tähtäävät ihmishenkien säästämiseen ja ihmissalakuljetusta harjoittavien rikollisliigojen toiminnan estämiseen.

Eurooppa-neuvosto päätti kolminkertaistaa Euroopan rajavartioviraston Frontexin Välimerellä toimivien Poseidon- ja Trition-operaatioiden taloudelliset resurssit tänä ja ensi vuonna. Frontexin tehtävänä on auttaa jäsenmaita unionin ulkorajan valvonnassa.

Suomi on osallistunut aktiivisesti Frontexin operaatioihin Välimerellä ja tarjoaa osaamistaan myös jatkossa.

– Suomen Rajavartiolaitoksen partiovene on parhaillaan Välimerellä, valvontalentokone lähtee jälleen toukokuun alussa, ja Suomi tarjoaa lentokonetta Frontexin käyttöön myös syksyllä, pääministeri Alexander Stubb kertoi Eurooppa-neuvoston jäsenille.

Eurooppa-neuvosto kannustaa EU:n jäsenvaltioita vahvistamaan kehitysohjelmiaan lähtö- ja kauttakulkumaissa. Suomi on päättänyt tukea pakolaisten terveydenhoitoa kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n kautta 2,75 miljoonalla eurolla Egyptissä, Jemenissä, Libyassa, Marokossa ja Tunisiassa.

-Kestävimpiä tuloksia saadaan aikaan juuri puuttumalla syihin, jotka pakottavat ihmiset jättämään kotimaansa, totesi pääministeri Stubb.

-EU-maat osoittavat solidaarisuutta suurimpien muuttopaineiden kohteena olevia EU-maita kohtaan monella eri tavalla. Erittäin tärkeää on myös turvata ihmissalakuljetuksen uhrien ja muiden kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisoikeudet, sanoi pääministeri Stubb.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Lauri Tierala, p. 040 841 7141 ja EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia