Uutinen 19.5.2015

EU päätti sotilasoperaation perustamisesta Välimerellä

EU:n ulko- ja puolustusministerit päättivät yhteiskokouksessaan Brysselissä maanantaina 18. toukokuuta sotilaallisen kriisinhallintaoperaation perustamisesta Libyasta käsin toimivia ihmissalakuljettajia vastaan. Operaation tavoitteena on hajottaa salakuljettajien verkostoja muun muassa ottamalla haltuun heidän käyttämiään aluksia.

EUNAVFOR Med -operaation käynnistämisestä on tarkoitus päättää kesäkuun ulkoministerikokouksessa. Sitä ennen sille pyritään hankkimaan YK:n turvallisuusneuvoston mandaatti sekä Libyan suostumus.

Operaatio toteutettaisiin eri vaiheissa. Tiedustelutiedon kerääminen ja tilannearviointi ihmissalakuljettajien verkostojen toiminnasta aloitettaisiin mahdollisimman pian. Toisessa ja kolmannessa vaiheessa etsittäisiin, pysäytettäisiin ja tehtäisiin tarkoitukseen käyttökelvottomaksi salakuljettajien käyttämiä aluksia.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja muistutti, että sotilasoperaatio on ainoastaan pieni osa laajempaa kokonaisuutta, jolla EU pyrkii vastaamaan räjähdysmäisesti kasvaneeseen muuttoliikepaineeseen ja ehkäisemään hukkumiskuolemat Välimerellä.

Puolustusministeri Carl Haglund kertoi operaation toteutuessa Suomen mahdollisesti olevan valmis lähettämään siihen sotilashenkilökuntaa.

Välimerellä on tänä vuonna hukkunut jo lähes 2000 Eurooppaan pyrkivää siirtolaista. Hätäkokouksessaan maaliskuun lopulla EU:n päämiehet sopivat välittömistä toimista, joilla voidaan sekä pelastaa ihmishenkiä että estää ihmissalakuljetusta harjoittavien rikollisryhmien toimintaa.

Lisätietoja:

Neuvoston href="http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/05/18-council-establishes-naval-operations-disrupt-human-smugglers-mediterannean/" target="_blank">tiedote (EN) Välimeren sotilasoperaation perustamisesta
Kokouksen tulokset (EN)