Uutinen 28.5.2015

Vielä ehtii Strasbourgin junaan ja Euroscolaan

 

Kouluissa soi pian suvivirsi ja koululaiset suuntaavat ansaitusti lomalaitumille. Mikäli lukioluokka tai ammatillisen oppilaitoksen ryhmä mielii mukaan syksyllä Strasbourgissa järjestettäviin Euroscola-kokouksiin, on nyt aika toimia. Hakuaika syksyllä järjestettäviin neljään tapaamiseen päättyy toukokuun lopussa.

Euroscola_logo

Tapahtumaan kutsutaan koululaisryhmiä eri puolilta Euroopan unionia. Euroscola-päivät järjestetään Euroopan parlamentin tiloissa Strasbourgissa. Lukioiden ja ammatillisille oppilaitosten 16-18 -vuotiaille opiskelijoille tarkoitettu Euroscola kestää yhden päivän ja kerää jopa 300 osallistujaa.

Tapaaminen alkaa Euroopan parlamentin istuntosalissa, jossa nuoret osallistujat asettuvat parlamentin jäsenten paikoille. Kukin ryhmä käyttää esittelypuheenvuoron.

Iltapäivällä ovat vuorossa ryhmätyöt, joihin osallistujat on etukäteen jaettu ryhmiin. Nämä monikansalliset nuorten ryhmät tekevät omasta aiheestaan esityksen, joka arvioidaan myöhemmin ”täysistunnossa”. Ryhmätöiden aiheet liittyvät Euroopan unionin ajankohtaisiin kysymyksiin ja tulevaisuuden haasteisiin. Työkielet ovat pääasiassa ranska ja englanti.

Kuka pääsee mukaan?

Euroscolaan järjestetään kaksi hakua vuosittain. Paikkoja on vähemmän kuin hakijoita, valinta suoritaan hakemusten perusteella.

– Hakijoita ja osallistujia on tasaisesti kaikista EU-maista ja myös hakijamaiden koulut voivat lähteä mukaan, Pirjo Harjunen Euroopan parlamentin tiedotustoimistosta täsmentää.

Valittavilta kouluilta edellytetään, että niillä on äskettäin toteutettu, hakuhetkellä käynnissä oleva tai lähitulevaisuudessa toteutettava projekti tai hanke. Tämän tulisi liittyä jollakin tapaa Euroopan unioniin, eurooppalaisuuteen tai kansainvälisyyteen. Esimerkiksi lukioissa yleinen EU-kurssi itsessään ei riitä perusteluksi valinnalle, vaan sen yhteyteen on liitettävä muuta toimintaa.

Kuva: Euroopan parlamentti
Euroscola. Kuva: europarl.europa.eu
Euroscolaan järjestetään kaksi hakua vuosittain.

EU tukee matkakustannuksissa

EU antaa tukea matkakustannuksiin. Euroopan parlamentin matka-avustus kattaa matkakulut osittain. Matkakorvauksen suuruus perustuu ryhmän kokoon sekä kotipaikan ja Euroscola-kokouspaikan välisen matkan pituuteen.

Usein koululuokat yhdistävät Euroscolaan myös käynnin Brysselissä ja muissa Keski-Euroopan kohteissa. Myös vierailut ystävyyskouluihin ovat suosittuja Euroscolaan liittyvillä matkoilla.

Varkaudesta Euroopan ytimeen

Tuoreimmat terveiset Strasbourgista tuo opettaja Jyrki Tikanmäki, joka osallistui oppilaineen toukokuun alussa Euroscolaan. Mukana  oli lähes 400 opiskelijaa 15 maasta.

face="Helvetica" style="background-color: #ffffff">-Varkauden lukiosta meiltä osallistui Euroscolaan osallistui Varkaudesta  23 EU-kurssin opiskelijaa. Ihan koko kurssi ei lähtenyt mukaan, vaan 10 opiskelijaa jäi kotiin.

Rahaa kerättiin talkoilla

Euroopan parlamentin matkatuesta huolimatta myös omaa rahaa tarvitaan. Omarahoitusosuuden kerääminen onkin useille luokille pitkäaikainen projekti opiskelun ohessa.

– Aloitimme matkan valmistelut puolitoista vuotta etukäteen. Keräsimme rahaa talkootöillä, mm. hoitamalla koulussamme ylioppilaskirjoitusten salijärjestelyjä ja joulun alla lahjapakettipalvelua. Opiskelijoiden vanhemmat tukivat myös, samoin koulun vanhempainyhdistys, Tikanmäki kertoo.

Ajoissa kerätty matkakassa mahdollisti matkalla myös muita asioita.

-Tutustuimme erityisesti Alsacen alueen historiaan ja kulttuuriin, tapa- ja ruokakulttuuria unohtamatta.

Tärkeitä taitoja tulevaisuutta varten

Varkauden lukion Euroscola-ryhmän nuoret olivat varsin tyytyväisiä vierailuun.

-Tapaamisessa nuoret ymmärsivät, miten tärkeää on oppia esittämään ja perustelemaan omia mielipiteitään vakuuttavasti. Tästä taidosta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, Tikanmäki pohtii.

– Euroscolan kaltaiset  nuorille järjestetyt tapaamiset ovat äärimmäisen tärkeitä EU:n uskottavuuden kannalta. Strasbourgissa monille aukesi, että EU ei ole vain suuryrityksiä ja lobbareita varten vaan EU:ssa on kyse  nimenomaan yhteisestä demokraattisesta hankkeesta.