Uutinen 25.6.2015

EU-maiden valtionpäämiehet koolla Brysselissä


EU-maiden valtionpäämiehet kokoontuvat 25. ja 26. kesäkuuta Brysselissä järjestettävään Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä. Kokouksen aiheita ovat muun muassa Välimeren muuttoliike, turvallisuus ja puolustus sekä talouskysymykset, etenkin digitaaliset sisämarkkinat.

Esillä huippukokouksessa on myös Isoa-Britanniaa koskeva prosessi. EMUn kehittämistä koskevan raportin valmistuminen otetaan tiedoksi, ja tarvittaessa euromaiden päämiehet voivat käsitellä Kreikan tilannetta.

Eurooppa-neuvosto keskustelee kesäkuun kokouksessaan myös muuttoliikkeestä. Keskustelut painottuvat siirtämis-, uudelleensijoittamis- ja palauttamispolitiikkaan. EU-päämiehet pohtivat myös afrikkalaisten lähtömaiden ja kauttakulkumaiden kanssa pidettävää Vallettan konferenssia.

Valtion- ja hallitusten päämiehet keskittyvät Euroopan unionin turvallisuushaasteisiin. He keskustelevat Euroopan turvallisuusstrategiasta ja arvioivat työtä terrorismin torjumiseksi.

Talouskysymyksistä keskusteltaessa on määrä saattaa päätökseen niin kutsuttu eurooppalainen ohjausjakso 2015 sekä arvioida transatlanttisen kauppa- ja investointikumppanuuden (TTIP) ja Euroopan strategisten investointien rahaston käsittelyn tilannetta.  
 
Digitaalistrategiasta Eurooppa-neuvosto antaa ohjausta. Niin ikään tarkastellaan Euroopan talous- ja rahaliittoon EMUun liittyvää raporttia euroalueen talouden ohjauksen ja hallinnan parantamiseksi.

Eurooppa-neuvoston käsittelyyn saattaa tulla myös muita aiheita.