Uutinen 29.6.2015

Eurooppa-neuvostossa esillä puolustus ja digitaaliset sisämarkkinat

Eurooppa-neuvostossa esillä puolustus ja digitaaliset sisämarkkinat

Valtioneuvoston viestintäosasto 26.6.2015 16.12
Tiedote 345/2015

Eurooppa-neuvoston kokous jatkui perjantaina 26. kesäkuuta keskustelulla EU:n yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä digitaalisista sisämarkkinoista. Eurooppa-neuvosto antoi EU:n korkealle edustajalle valtuudet kokonaisvaltaisen EU:n ulko- ja turvallisuusstrategian laatimiseksi yhteistyössä jäsenmaiden kanssa kesäkuuhun 2016 mennessä.

”Suomelle yhteistyö turvallisuuden ja puolustuksen alalla on tärkeää. Meidän on kehitettävä edelleen yhteistyötä EU:n puitteissa sekä EU:n laajan välineistön käyttämistä etenkin hybridiuhkiin vastaamisessa”, pääministeri Juha Sipilä sanoi Brysselissä.

Eurooppa-neuvosto keskusteli myös komission ehdotuksesta digitaalisten sisämarkkinoiden vahvistamiseksi. Suomi oli mukana kahdeksan jäsenmaan yhteiskirjeessä, joka korostaa digitaalisen talouden merkitystä Euroopan kilpailukyvylle.  

”Suomi on tukenut aktiivisesti sisämarkkinoiden kehittämistä. Digitaalisen talouden kasvun edellytyksiä Euroopassa tulee vahvistaa ja sisämarkkinoiden toiminnan esteitä poistaa. On tärkeää, että kaiken uuden EU-lainsäädännön pitäisi lähtökohtaisesti sopia digitaaliseen toimintaympäristöön. Meidän on kuitenkin varottava ylisääntelyä, että emme estä uusien innovaatioiden ja liiketoimintamallien syntymistä.”

Eurooppa-neuvosto otti tiedoksi lokakuun 2014 eurohuippukokouksen pyytämän viiden puheenjohtajan raportin talous- ja rahaliiton kehittämisestä. Lisäksi Britannian pääministeri esitteli suunnitelmansa maassa järjestettävästä EU-jäsenyysäänestyksestä. Eurooppa-neuvosto päätti palata asiaan joulukuussa.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315 ja erityisavustaja Jari Haapiainen (EU-asiat), p. 0295 160 406, valtioneuvoston kanslia