Uutinen 17.7.2015

SuomiAreenassa pohdittiin, miksi TTIP on tärkeä Suomelle

Neuvotteluja Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisestä vapaakauppasopimuksesta (Transatlantic trade- and investment partnership, TTIP) on käyty vuodesta 2013, ja neuvottelujen edetessä myös kiinnostus sopimusta kohtaan vain kasvaa. Tämä huomattiin myös ulkoministeriön järjestämässä keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa.

Ulkoministeriö on järjestänyt kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia jokaisen neuvottelukierroksen yhteydessä, sekä myös neuvottelukierrosten välissä. Porissa järjestettävä jokavuotinen SuomiAreena loi mainion tilaisuuden tuoda keskustelu sinne, missä yleisö liikkuu. Näin syntyi ulkoministeriön järjestämä keskustelutilaisuus ”Miksi TTIP on tärkeä Suomelle?”, joka käytiin Porin teatterissa torstaina 16. heinäkuuta.

Vaikka ulkona oli kesäinen sää, tupa täyttyi ääriään myöten kiinnostuneista kansalaisista. Ulkoministeriön eritystutkijan Hiski Haukkalan johtama paneeli avasi sopimusta ja neuvotteluita eri näkökulmista, luoden varsin kattavan tilannekatsauksen siihen, mistä neuvotellaan ja miten nykytilanteeseen on päästy.

Kaupallinen neuvos Kimmo Sinivuori ulkoministeriöstä avasi paneelikeskustelun kertoen TTIP:n taustoista käymällä läpi vapaakauppasopimusten historiaa ja miten Suomi on hyötynyt vapaakaupasta aina Anders Chydeniuksen ajoilta mutta etenkin sotien jälkeisenä aikana.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka kertoi puheenvuorossaan, mitä kunnianhimoisella kauppasopimuksella haetaan, nimittäin kasvua ja työtä. Ministeri painotti, että kun EU vahvistuu sillä on myönteistä vaikutusta myös Suomelle. Olemme viennistä elävä kansakunta ja EU:n sisämarkkinat ovat tärkein vientikohteemme. Toivakka kertoi lisäksi, että toteutuessaan sopimus määrittelisi myöhempiä kauppasopimuksia, joten tämä on mahdollisuus muokata globaalin kaupan pelisääntöjä eurooppalaisen arvomaailman mukaisiksi.

Vesa-Pekka Poutanen Euroopan komission Suomen-edustustosta antoi tilannekatsauksen Eurooppalaisesta näkökulmasta. Hän kertoi, että joka seitsemäs työpaikka EU:n alueella on riippuvainen viennistä, ja Yhdysvaltojen kanssa käydystä kaupasta riippuvaisia työpaikkoja on yhteensä noin viisi miljoonaa. Poutanen mainitsi TTIP:n tärkeimmiksi tavoitteiksi globaalin kehityksen edistämisen, yhteistyön turvaamisen tärkeimpien kauppakumppanien kanssa sekä eurooppalaisen arvomaailman edistäminen.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling oli muiden kanssa samaa mieltä siitä, että TTIP on iso ja tärkeä asia, mutta sitä ei hänen mielestään voi verrata EU:n muihin vapaakauppasopimuksiin koska mittaluokka aivan eri. Hän huomautti myös, että vaikka keskustelut sopimuksesta käydään usein ainoastaan yritysnäkökulmasta, TTIP loisi noin 800 miljoonan kuluttajan markkinat, ja siksi kuluttajansuoja on tärkeä ottaa huomioon. Eurooppalainen kuluttajajärjestö onkin ollut varpaillaan, ja huomauttanut sopimuksen lukuisista ongelmakohdista.

Panelistien alustusten jälkeen europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) käytti kommenttipuheenvuoron, jossa painotti hallinnon avoimuuden tärkeyttä. Hän korosti, että vaikka kauppakomissaari Malmström on tehnyt neuvotteluista avoimemmat, osin oma-aloitteisesti ja osin Euroopan parlamentin ja kansalaisyhteiskunnan painostamana, niin avoimuutta voisi yhä lisätä.

Heidi Hautalan kommenttipuheenvuoron jälkeen käytiin yleisön kysymysten siivittämää vilkasta keskustelua, jonka aiheina oli muun muassa investointisuoja ja riitojenratkaisumekanismit, kansalaiskeskustelun ideologinen sävy, sekä sopimuksen taloudellinen hyöty Suomelle.

Sekä panelistien alustukset että keskustelu on nähtävissä kokonaisuudessaan verkkotallenteena.

Ulkoministeriö järjestää kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia jokaisen neuvottelukierroksen yhteydessä. Seuraava tilaisuus tulee olemaan syksyllä, erikseen ilmoitettavana ajankohtana.

Danica Vihinen
Kirjoittaja on ulkoministeriön tiedottaja