Uutinen 2.9.2015

Vaihdossa ulkomailla – Kulttuurien kohtaamisia ja ajankohtaisia uutisia

Viime tammikuussa pakkasin elämäni matkalaukkuun ja suuntasin kohti vaihto-opiskelijan arkea Unkarissa. Puoli vuotta myöhemmin aloitin korkeakouluharjoittelijana Ulkoasiainministeriön Eurooppa- ja lähialue-viestinnän yksikössä Katajanokalla. Puoleen vuoteen on mahtunut paljon mieltä avartavia kokemuksia ja kulttuurisia ahaa-elämyksiä.

Kuva: Tiina Räinä
Vapauden silta, Budapest.
Vapauden silta, Budapest.

Suoritin Erasmus+ korkeakouluvaihtoni Unkarin pääkaupungissa Budapestissä. Olen hallintotieteiden kandidaatti Vaasan yliopistosta, joten talous- ja hallintotieteisiin painottunut Corvinus  -yliopisto oli omaan tutkintooni parhaiten soveltuva vaihtoehto. Budapestissä opintoni keskittyivät pitkälti Euroopan sisäisiin asioihin, kuten EU:n toimintaan, taloutta mullistaneeseen finanssikriisiin, ääripuolueiden nousuun sekä tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin.

Opiskelu Suomen rajojen ulkopuolella oli hyvin avartavaa ja erilaista kuin mihin Suomessa on totuttu. Luennot pohjautuivat paljolti keskusteluun ja opiskelijoiden valmistelemiin esitelmiin. ”What did you read on the news this week?” oli kysymys, joka aloitti lähes puolet luennoista.  Kirjallisia töitä oli huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, mutta ajankohtaista keskustelua sitäkin enemmän.

Kulttuurien kohtaamisia

Suureen yliopistoon mahtuu paljon ihmisiä. Keväällä 2015 Corvinuksessa aloitti noin 300 vaihto-opiskelijaa ympäri maailmaa. Pohjoismaisia opiskelijoita oli vähän, mikä tarkoitti mahdollisuutta tutustua muihin kulttuureihin ja kielitaidon kartuttamista. Varsinaisten oppiaineiden lisäksi vaihto-opiskelu opettaa ennen kaikkea kulttuureista ja toisten kanssa toimeen tulemisesta.

Kansainvälisessä ilmapiirissä opiskelu oli hyvin avartavaa. Oli mielenkiintoista huomata, kuinka eri tavalla ihmiset eri puolilta Eurooppaa ja maailmaa näkevät ja kokevat asiat. Ilmainen koulutus ei kaikkien mielestä ollutkaan ratkaisu tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan, eikä verojen maksamisesta koettu olevan mitään hyötyä. Toisaalta ilmaista kouluruokaa ja terveydenhoitoa pidettiin uskomattomana asiana, mutta revontulia kaikista kiehtovimpana.

Arvostus omaa yhteiskuntaamme ja sen toimivuutta kohtaan kasvoi kevään aikana huomattavasti.  Vaikka akateemisesta vartista ei ollut tietoakaan, alkoivat luennot aina noin 10–15 minuuttia myöhässä, eivätkä kaikki asiat toimineet aina sillä loogisimmalla tavalla. Tarkkoihin kellonaikoihin tottuneelle suomalaiselle ainainen odottelu kävi välillä raskaaksi. Onneksi Unkarin aurinkoinen sää ja aikaisin alkanut kevät pitivät huolen, että jokainen suomalainen varmasti viihtyy Budapestissä, tuossa Itä-Euroopan Pariisissa. 

Kuva: Mikko Keski-Nirva alt="Tiina" class="kuva1" src="/wp-content/uploads/sites/19/2017/04/ID-146502-GUID-E4A27540-8027-4659-A580-E62E70CA9646.jpeg" title="Tiina" />

Opiskelun lisäksi vaihto-opiskelu on ennen kaikkea muihin ihmisiin ja kulttuureihin tutustumista.

Vaihdon jälkeen

Opiskelun lisäksi vaihto-opiskelu on ennen kaikkea muihin ihmisiin ja kulttuureihin tutustumista. Ympärillä vallitseva kansainvälinen ilmapiiri vetää mukaansa ja uutiset maailman tapahtumista kiinnostavat entistä enemmän. Harjoittelu Ulkoministeriössä Eurooppa- ja lähialue-viestinnän yksikössä tuntui luonnolliselta tavalta jatkaa vaihdossa karttunutta EU-tietoisuutta.

Vaikka harjoitteluni on vasta alkutekijöissään, olen erittäin tyytyväinen päätökseeni hakea juuri Eurooppa- ja lähialue-viestinnän yksikköön. Parhaimmillaan vaihto-opiskelu voi avata silmät uusille suuntauksille ja rohkaista hakemaan täysin uusiin tehtäviin. Syksyn 2017 Erasmus+ -haku käynnistyy taas tammikuussa. Kannustan kaikkia vähänkään asiaa miettineitä tarttumaan rohkeasti tilaisuuteen ja näkemään maailmaa!

Tiina Räinä, korkeakouluharjoittelija 

Erasmus +

Erasmus+ on Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelma korkeakouluille vuosille 2014–2020. Ohjelma on jatkoa Erasmus vaihto-ohjelmalle, joka on ollut keskeinen korkeakoulutuksen kansainvälistäjä. Erasmus-ohjelman kautta Suomesta on lähtenyt opiskelijavaihtoon yli 60 000 opiskelijaa ja Suomeen on saapunut noin 83 000 vaihto-opiskelijaa.

Erasmus+ jatkaa siitä mihin Erasmus-ohjelma loppui, ja tarjoaa vielä enemmän. Erasmus+ -ohjelman tavoitteena on muun muassa parantaa nuorten osaamista ja työllisyyttä sekä uudistaa koulutusta. Kansainvälinen kokemus ja tiedon jakaminen ovat Erasmus+ ohjelman ytimessä, vaihtokohteita löytyy yli 28 maasta. Erasmus+ -ohjelmaan voivat osallistua

  • yliopistot ja ammattikorkeakoulut
  • korkeakoulujen opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta
  • yritykset ja muut työelämän organisaatiot ja niiden henkilökunta (tietyt toiminnot)
  • muut korkeakoulutuksen parissa toimivat organisaatiot sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta, järjestöt, tutkimuslaitokset jne.
  • liikkuvuuskonsortiot eli korkeakoulujen ja muiden organisaatioiden yhteenliittymät, jotka järjestävät opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuutta.