Vilkas syksy päättää Suomen BEAC-puheenjohtajakauden
Suomen Barentsin euroarktisen neuvoston eli BEAC:in kaksivuotinen puheenjohtajakausi päättyy lokakuun puolivälissä Oulussa pidettävään ulkoministerikoukseen. Syys-lokakuussa järjestetään lisäksi useita muita Barents-yhteistyötapahtumia. Yksi niistä on suuri yhteinen pelastusharjoitus.
Ulkoministerit Ouluun
Oulussa lokakuun puolivälissä järjestettävään ulkoministerikokoukseen odotetaan kaikkien Barentsin euroarktisen neuvoston jäsenmaiden ulkoministereitä ja korkean tason edustajaa Euroopan unionista. Kokouksessa puheenjohtajuus siirtyy Suomelta Venäjälle.
Vastaavasti Kainuu ottaa vastaan Barentsin alueneuvoston puheenjohtajuuden Arkangelilta.
Suomen puheenjohtajuuskauden aikana esillä ovat olleet erityisesti alueen liikenne- ja logistiikkahankkeet, ympäristö ja ilmastonmuutos sekä nuorisoyhteistyöhön liittyvät hankkeet. Suomen johdolla työskennellyt rahoitustyöryhmä esittää loppuraportissaan alueen toimijoiden hankeosaamisen parantamista ja tiedotuksen tehostamista käytettävissä olevista rahoitusvälineistä.
Yhteinen pelastusharjoitus
Syys-lokakuun vaihteessa järjestettävään Barents Rescue -pelastusharjoitukseen odotetaan 500-600 osallistujaa. Pelastusmuodostelmia on mukana Suomen lisäksi Venäjältä, Ruotsista ja Norjasta. Harjoitusta seuraa myös suuri joukko tarkkailijoita EU-maista.
Barents Rescue -harjoituksessa testataan rajat ylittäviä pelastusvalmiuksia mm. mahdollisessa kaivosonnettomuudessa ja kemikaalipäästön synnyttäneessä liikenneonnettomuudessa. Lisäksi testataan kalustoa ja valmiuksia toimia tulva- ja maanvyörytilanteissa.
Vilkkaan Barents-syksyn tapahtumia ovat lisäksi Helsingissä pidettävä seitsemäs Barentsin alueen parlamentaarikkojen konferenssi sekä Rovaniemellä ja Joensuussa järjestettävät liikenne- ja metsäfoorumit.
Yhteistyötä jo yli 20 vuotta
Barents-yhteistyö alkoi vuonna 1993. Silloin perustettiin hallitustenvälinen Barentsin euroarktinen neuvosto ja alueellinen Barentsin alueneuvosto. Euroarktisen neuvoston jäsenmaita ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Venäjä, Tanska, Islanti ja EU.
Barentsin alueneuvostoon kuuluvat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntaliitot, Västerbotten, Norrbotten, Finnmark, Troms, Nordland, Karjalan ja Komin tasavallat, Murmanskin ja Arkangelin alueet sekä Nenetsian autonominen piirikunta. Suomessa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on mukana tarkkailijana.