Uutinen 30.9.2015

Euroopan parlamentti vauhdittaa EU:n arktista informaatiokeskusta Rovaniemellä

 

Euroopan parlamentti vauhdittaa EU:n arktisen informaatiokeskuksen perustamista Rovaniemelle hyväksymällä hankkeelle oman budjettilinjan. Tämä mahdollistaa pysyvän rahoituksen saamisen,  parhaassa tapauksessa  jo ensi vuoden budjettiin. 

Kuva: Lapin yliopisto/Arto Liiti
Arktinen keskus 2, kuva Lapin yliopisto/Arto Liiti
Lapin yliopiston Arktinen keskus on merkittävä arktisten kysymysten asiantuntijalaitos.

Pitkään odotettu edistysaskel 

Informaatiokeskuksen perustamista valmisteleva laaja hanke jätti loppuraporttinsa jo vuosi sitten, ja hanke on siitä lähtien ollut Euroopan komission valmistelussa. Nyt parlamentti raivasi yhden merkittävän esteen toteutuksen tieltä.

”Olemme erittäin iloisia tästä edistysaskeleesta. Pysyvä budjettilinja on välttämätön edellytys sille, että asiassa voidaan edetä. Ilman tätä hanke olisi ollut vaarassa jumiutua kokonaan. Työtä on yhä paljon jäljellä, mutta nyt meillä on jälleen selkeä reitti eteenpäin”, kertoo Lapin yliopiston arktisen keskuksen vt. johtaja Timo Koivurova.

Suomi on aktiivisesti usean vuoden ajan ajanut EU:n arktisen informaatiokeskuksen perustamista Rovaniemelle. EU:n komission rahoittama valmisteleva hanke toteutettiin vuosina  2012-2014. Hankkeessa oli mukana 19 johtavaa arktista tutkimuslaitosta ja keskusta eri puolilta Eurooppaa.