Uutinen 17.11.2015

Terrorismi varjosti ulkoministerikokousta

© Euroopan komissio
Ranskan lippu heijastettuna Euroopan komission rakennuksen seinälle solidaarisuuden osoituksena terrori-iskujen jälkeen
Ranskan lippu heijastettuna Euroopan komission rakennuksen seinälle solidaarisuuden osoituksena terrori-iskujen jälkeen

EU:n ulkoministerit kokoontuivat Brysseliin 16. marraskuuta tiukkojen turvatoimien saattelemina vain muutama päivä Pariisin tuhoisien terrori-iskujen jälkeen. EU jatkaa taistelua terroristijärjestö ISILiä vastaan samalla kun Syyrian sotaan etsitään entistä kiivaammin poliittista ratkaisua.

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini varoitti kokouksen aluksi sekoittamasta pakolaiskriisiä ja terrorismia toisiinsa.

”Euroopasta suojaa etsivät ihmiset pakenevat juuri Pariisin terrori-iskun kaltaisia uhkia”, Mogherini muistutti.

Ministerit viettivät klo 12 minuutin hiljaisen hetken viime aikojen terrori-iskujen uhrien muistolle. Pariisin iskun lisäksi ISIL on ilmoittanut olleensa sekä venäläisen matkustajakoneen pudottaneen pommin että Libanonissa 43 ihmistä surmanneen itsemurhaiskun takana.

Poliittinen ratkaisu Syyriassa paras tapa päihittää ISIL

Ulkoministerit keskustelivat YK:n Syyrian erityisedustaja Staffan De Misturan kanssa viimeisimmistä ponnisteluista löytää ratkaisu lähes viisi vuotta jatkuneeseen sotaan. Korkea edustaja Mogherini painotti poliittisen ratkaisun löytymisen tärkeyttä ja huomautti, että se on myös paras tapa taistella ISILiä vastaan.

Mogherini kertoi ministereille kuluneena viikonloppuna Wienissä pidetystä neuvotteluista ja totesi, että kaikki pöydän ympärillä tunnistivat tilanteen kiireellisyyden. Mogherini oli tyytyväinen siitä, että Wienissä saatiin sovittua kunnianhimoisesta aikataulusta poliittiselle prosessille. Muun muassa Yhdysvaltojen, Venäjän, EU:n, Iranin ja Saudi-Arabian edustajat vaativat Syyriaan väliaikaisen kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostamista kuuden kuukauden sisällä sekä vapaiden vaalien järjestämistä 18 kuukauden sisällä.

EU jatkaa humanitaarisen avun toimittamista Syyriaan. Unioni ja sen jäsenmaat ovat suurin avun antaja maassa. Lisäksi EU ponnistelee edelleen poliittisen prosessin eteenpäin viemiseksi, erityisesti oppositioryhmien saamiseksi neuvottelupöytään.

EU tyytyväinen keskusteluun afrikkalaisten kumppanimaiden kanssa

Muuttoliikkeeseen liittyen ministerit kävivät myös läpi 8. lokakuuta pidetyn Länsi-Balkanin ministerikonferenssin sekä 11.-12. marraskuuta Vallettassa järjestetyn EU:n ja Afrikan maiden yhteisen huippukokouksen tuloksia ja seurantaa. Ministerit peräänkuuluttavat tehtyjen sitoumusten toimeenpanoa ja konkreettisia askeleita eteenpäin.

Ulkoministerit ovat tyytyväisiä afrikkalaisten kumppaneiden kanssa käytyihin keskusteluihin. Länsi-Balkanin reitin osalta keskusteltiin erityisesti yhteistyöstä Turkin, Libanonin ja Jordanian kanssa. Ministerit muistuttavat, että yhteistyö näiden maiden kanssa on paljon pakolaiskriisin ja rajojen hallintaa moniulotteisempaa.

Ministerit keskustelivat myös Lähi-idän rauhanprosessista, erityisesti viime aikoina kiihtyneiden väkivaltaisuuksien valossa. EU jatkaa ponnisteluja uskottavan rauhanprosessin edistämiseksi Israelin ja palestiinalaisten välillä. Korkea edustaja Mogherini jatkaa tältä osin yhteistyötään sekä näiden osapuolten että muiden alueellisten toimijoiden kanssa.

Lisätietoa Euroopan unionin neuvoston sivuilla