Uutinen 3.12.2015

Arktinen kiinnostaa myös suurlähettiläitä

Suomeen akkreditoitut suurlähettiläät seuraavat tarkasti, mitä arktisessa politiikassa tapahtuu. Joka toinen vuosi järjestettävään in the Spirit of the Rovaniemi Process  -konferenssiin osallistuivat tänä vuonna (24.-26.11.2015) Yhdysvaltojen, Japanin, Kanadan ja Norjan suurlähettiläät.

Kuva: Marko Junttila
Charles C. Adams. Kuva_Marko Junttila
Yhdysvaltojen suurlähettiläs Charles C. Adams toivoo Yhdysvaltojen Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudesta tuloksellista.

Korkeatasoisen tapahtuman puhujalistalta löytyivät myös Suomen arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen, Arktisen talousneuvoston puheenjohtaja Tara Sweeney, EU:n alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula ja Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Suomen arktinen puheenjohtajakausi lähenee

Suomen arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen painotti puheenvuorossaan voimakkaasti ilmaston- muutoksen torjunnan merkitystä ja toivoi Pariisin ilmastokokoukselta hyvää lopputulosta. 

Ongelmallisesta kansainvälispoliittisesta tilanteesta huolimatta arktiset maat ovat pystyneet kohtuulliseen yhteystyöhön ja tätä kehitystä Suomi haluaa edelleen vahvistaa lähestyvällä, vuonna 2017 alkavalla, puheenjohtajuuskaudella Arktisessa neuvostossa.  

Yhdysvaltojen kaudesta tulossa vilkas

Yhdysvaltojen suurlähettiläs Charles C. Adams korosti myös Rovaniemen puheenvuorossaan Arktisen neuvoston merkitystä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

”Päästöt on saatava kuriin. Öljy ja kaasusektori voisivat näyttää tässä esimerkkiä”, vaati suurlähettiläs Adams.

Suomalainen arktinen osaaminen on tehnyt vaikutuksen uuteen suurlähettilääseen ja hän toivoi yhteistyön tiivistyvän mm. EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppaneuvottelujen vauhdittamana. Suurlähettiläs Adams on tyytyväinen maansa avaukseen arktisen neuvoston puheenjohtajamaana: ”Kaudesta tulee vilkas ja toivottavasti tuloksekas.”

Kuva: Marko Junttila
Arktiset liput_kuva_Marko Junttila
In the Sprit of Rovaniemi -tapahtuma järjestettiin marraskuun lopulla Rovaniemellä.

Japani halajaa isoja hankkeita

Arktisiin mahdollisuuksiin useilla pohjoisen matkoillaan tutustunut Japanin suurlähettiläs Kenji Shinoda iloitsee erityisesti matkailun hyvästä kehityksestä, mutta haluaa laajentaa näkökulmaa isoihin hankkeisiin.

”Tällaisia asioita olisivat meritiet ja laajempi logistiikka rautateineen, tietoliikenne”, luettelee suurlähettiläs Shinoda, joka viime keväänä kierrätti 50 yrityksen valtuuskuntaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Kanada odottaa vapaakauppasopimusta

Kanadan Suomen suurlähettiläs Andree N. Cooligan on tyytyväinen viime keväänä päättyneeseen puheenjohtajaksoon.

”Halusimme nostaa alkuperäiskansojen asioita esiin ja onnistuimme siinä. Arktisen talousneuvoston perustaminen oli myös tärkeä askel.”

Suurlähettiläs Gooligan odottaa mielenkiinnolla EU-Kanada vapaakauppasopimuksen voimaantuloa 2017.

In the Spirit of Rovaniemi Process konferenssi järjestettiin nyt toista kertaa teemalla Local and Global Arctic. Järjestäjinä toimivat Rovaniemen kaupunki, Lapin yliopisto, Arktinen keskus ja Suomen arktinen seura. Seuraava konferenssi pidetään marraskuun puolivälissä 2017.

Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Charles C.Adams  oli yksi Rovaniemi Spiritin pääpuhujista.