Uutinen 26.1.2016

Ulkoministeriö evästää opettajia Educa-messuilla

Opetusalan Educa-messut pidetään Helsingin messukeskuksessa perjantaina ja lauantaina 29.–30. tammikuuta. Ulkoministeriön osastolla 6a79 on tarjolla ajankohtaista tietoa EU:sta, Suomen kehitysyhteistyöstä ja uusista kestävän kehityksen tavoitteista.

Kuva: Eurooppatiedotus
Educa_2015
Viime vuonna osastollamme riitti vilskettä. Tervetuloa mukaan tänäkin vuonna!

Eurooppatiedotus ja kehitysviestinnän yksikkö esittelevät messuilla opettajille uusimpia tuotteitaan.  Osastolla järjestettävillä kyselyillä pyritään herättämään huomiota erityisesti oppilaitosten käyttöön suunniteltuja julkaisuja kohtaan.

Eurooppatiedotus tarjoaa uutta ja klassikkoja

Eurooppatiedotus on koulutusmessuilla mukana klassikoilla ja uusilla tuotteillaan.

Tuttuja ovat juuri ilmestyneet vuoden 2016 Eurooppa-kartta sekä suomen- ja ruotsinkieliset Euroopan unionin jäsenmaat 2016 -kirjanmerkit ja tietysti EU-perusteos, ruotsinkielisenä EU-basfakta. Näistä molemmista kielistä on tullut uusi painos.

Euroopan unionia lyhyesti

Uusi 24-sivuinen EU lyhyesti -esite, löytyy ruotsiksi nimellä EU i korthet. Painotuoreeseen kirjaseen kuuluvat olennaisina youtube.com/eurooppatiedotus -kanavan kautta tarjottavat, saman otsikon alta löytyvät neljä videota, kestoltaan 3-10 minuuttia.

Näiden nuorille suunnattujen klippien ajankohtaisia aiheita ovat maahanmuutto ja pakolaisuus, Erasmus-vaihto, digitaalisuus sekä EU-kansalaisvaikuttaminen. Muuttoliike-video löytyy ruotsin lisäksi myös englanniksi tekstitettynä.

Arktisia asioita

Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana huhtikuusta 2017 alkaen.

Arktisen tuntemukseen ja tunnelmaan koko luokan kiinnostuksen virittävät kaksi kiinnostavaa videota, Lumitutkimus sekä Arktista muotoa etsimässä. Se kertoo kahden lumilautailijakaveruksen perustamasta yrityksestä, joka valmistaa ekologisia, uudentyyppisiä lautoja. Myös tämä video löytyy ruotsiksi ja englanniksi tekstitettynä.

Arktinen kattaus -kirjaa – kielinä suomi, ruotsi, englanti ja saami – julkistetaan syksyllä, Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa.

Osastollamme on myös tarjolla Eurooppatiedotuksen videoihin liittyvä kysely.

Kehitysviestintä ja Maailma 2030

Kehitysviestintä esittelee yläkouluille ja lukioille suunnattua, viime syksynä valmistunutta, oppimateriaalia Maailma 2030. Aineisto esittelee Suomen kehitysyhteistyötä ja globaaleja kehityshaasteita suomeksi ja ruotsiksi. Siihen kuuluu kiertävä näyttely, verkkosivusto ja opetuksen tueksi laaditut tehtävät.

Aineisto sopii käytettäväksi useissa eri oppiaineissa, kun aiheena on mm. tulevaisuus, kestävä kehitys tai aktiivinen kansalaisuus. Aiheisiin tutustutaan kahden esimerkkimaan, Kenian ja Vietnamin, sekä niissä asuvien nuorten, Naomin ja Dain arjen kautta.

Messuosastolla tarjotaan lisäksi opettajille tietoa syyskuussa YK:n jäsenvaltioiden sopimista kestävän kehityksen tavoitteista. Uudet 17 tavoitetta ja toimintaohjelma ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuoteen 2030 kaikkialla maailmassa, myös Suomessa.

Ulkoministeriö on osallistunut Educa-messuille jo yli kymmenen vuoden ajan. Viime vuonna näille opetus- ja kasvatusalan messuille kokoontui yli 14 000 ammattilaista.