Eurooppa-neuvosto sopi Britannia-paketista
Valtioneuvoston viestintäosasto 20.2.2016 0.01
TIEDOTE 70/2016
Eurooppa-neuvosto sopi toisena kokouspäivänään 19. helmikuuta uusista järjestelyistä, jotka toteutetaan, mikäli Britannia päättää kansanäänestyksessä pysyä Euroopan Unionin jäsenenä.
- Tämän neuvottelutuloksen pohjalta pääministeri David Cameron voi suositella briteille, että he äänestävät maansa EU-jäsenyyden jatkumisen puolesta. On tärkeää, että Britannia säilyy EU:n jäsenenä, sanoo pääministeri Juha Sipilä.
- Erityisesti kohdat, jotka koskevat parempaa sääntelyä sekä EU-lainsäädännön yrityksille aiheuttaman taakan keventämistä, ovat hyvin linjassa Suomen hallitusohjelman EU-linjauksen kanssa, toteaa pääministeri Sipilä.
Järjestelyn pääkohtia ovat:
Talouden ohjaus ja hallinta
- Talous- ja rahaliiton toiminnassa ja päätöksenteossa huomioidaan myös euroalueen ulkopuolisten maiden näkemyksiä ja oikeuksia. Yksi pankkiunionin ulkopuolinen maa voi saada asian neuvoston keskusteluun, jossa tulee pyrkiä mahdollisimman laajaan yhteisymmärrykseen. Veto-oikeutta ei kuitenkaan anneta eikä määräenemmistöpäätöksistä siirrytä yksimielisyyteen.
Kilpailukyky
- Jäsenmaat ja komissio sitoutuvat parempaan ja vähäisempään sääntelyyn sekä EU-lainsäädännöstä yrityksille aiheutuvan taakan keventämiseen.
Suvereeniteetti
- Jäsenmaat vahvistavat, että Euroopan Unionista tehdyssä sopimuksessa oleva käsite yhä läheisemmästä liitosta (”Ever Closer Union”) ei anna unionille tai sen toimielimille mahdollisuutta laajentaa perussopimuksissa annettua toimivaltaa.
- Todetaan, että Britannia ei perussopimuksen mukaisen erityisasemansa vuoksi ole sitoutunut nykyistä pidemmälle menevään poliittiseen yhdentymiseen EU:ssa.
- Jäsenmaiden parlamenttien asemaa vahvistetaan. Jos yli 55% jäsenmaiden parlamenteista katsoo asian kuuluvan kansalliselle tasolle, neuvosto muuttaa komission antamaa ehdotusta tai päättää lopettaa asian käsittelyn.
Sosiaaliturva ja vapaa liikkuvuus
- Kaikille jäsenmaille annetaan mahdollisuus indeksoida lapsilisä lapsen asuinmaan tasolle.
- Luodaan hätätilamekanismi, jolla jäsenmaa voi luvan saatuaan rajoittaa uusien, toisista EU-maista tulevien työntekijöiden tiettyjä sosiaalietuuksia määräajan. Tämä koskee vain työssä käyville maksettavia etuuksia (”in-work benefits”), joita ei ole Suomessa, mutta joita Britanniassa saavat pienipalkkaiset.
Kokouksen lopuksi Eurooppa-neuvosto kehotti Syyrian hallintoa ja sen tukijoita lopettamaan välittömästi hyökkäykset oppositioryhmiä vastaan. Eurooppa-neuvosto tuomitsee siviilialueiden pommitukset ja vaatii niiden lopettamista. Eurooppa-neuvosto korosti myös humanitaarisen avun perillemenon välttämättömyyttä.
Libyan osalta Eurooppa-neuvosto painottaa maan vakauttamista ja kehottaa kaikkia osapuolia perustamaan kansallisen sovinnon hallituksen.