Uutinen 19.5.2016

Muistithan eurooppalaisen sairaanhoitokortin?

Jos olet lähdössä Eurooppaan esimerkiksi lomamatkalle, opiskelemaan tai tilapäiselle työkomennukselle kannattaa muistaa hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voivat Suomessa saada kaikki Suomen sairasvakuutuksen piiriin kuuluvat henkilöt. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saat Kelasta.

Kuva: Euroopan komissio
Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Saat kortilla hoitoa, jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan.

Sama hoito kuin kohdemaan asukkaillla

Kortilla sinun tulisi saada hoito samaan hintaan kuin maassa asuvien henkilöiden. Hoidon hinta määräytyy oleskelumaasi kansallisen järjestelmän mukaisesti. Siitä riippuen voit saada hoidon kokonaan ilmaiseksi, maksaa siitä omavastuuosuuden tai joutua maksamaan hoidosta täyden hinnan.

Vastaavasti muiden EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin kansalaiset saavat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa oman maansa myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun he vierailevat Suomessa.

EU-lainsäädännön nojalla kukin maa myöntää kortin omalla virallisella kielellään. Kela myöntää eurooppalaisen sairaanhoitokortin joko suomen- tai ruotsinkielisenä. Kortti on kaikkialla samanlainen, vain kielet vaihtelevat.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on maksuton

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on ilmainen. Suomessa sen voivat tilata Kelasta kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt ja ne, joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi vastaa, kuten ulkomailla asuvat eläkeläiset.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voi hakea Kelan verkkosivujen kautta verkkopankkitunnuksilla tunnistautuen tai puhelimitse. Lapselle kortin saa puhelimitse ellei hänellä ole omia verkkopankkitunnuksia.

Kun eurooppalainen sairaanhoitokortti on kerran myönnetty, tulee Kelalta postissa uusi kortti kahden vuoden välein.

Kuva: Tero Pajukallio
Eurooppalainen sairaanhoitokortti Kuva: Tero Pajukallio, Eurooppalainen sairaanhoitokortti Kuva: Tero Pajukallio

Saat hoitoa, jos sairastut yllättäen

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat sairaanhoitoa, jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan. Pääset hoitoon myös, jos pitkäaikaissairautesi vaatii sitä. Kortilla saat myös raskauteen tai synnytykseen tarvitsemaasi hoitoa.

Kortilla sinun tulisi EU-lainsäädännön mukaan saada sairaanhoitoa samalla hinnalla ja samalla tavalla kuin maassa tai matkakohteessasi asuvien henkilöiden.  Eurooppalainen sairaanhoitokortti kelpaa julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa.

Jos hoidon antaja ei hyväksy eurooppalaista sairaanhoitokorttia, maksat sairaanhoidon kustannukset itse. Tällöin kyse on yleensä palveluntuottajasta, joka ei kuulu kyseisen maan lakisääteiseen sairausvakuutusjärjestelmään. Kustannuksista voit kuitenkin jälkikäteen hakea sairaanhoitokorvausta Kelasta.

Mutta eurooppalainen sairaanhoitokortti

  • ei korvaa matkavakuutusta. Se ei siis kata yksityisen terveydenhuollon palveluita tai esimerkiksi paluulentoa kotimaahan tai kadonnutta tai varastettua omaisuutta.
  • ei korvaa terveydenhuoltokuluja, jos matkustat ulkomaille nimenomaisesti saamaan hoitoa.
  • ei takaa ilmaisia palveluita. Jokaisen maan terveydenhoitojärjestelmä on erilainen. Siksi palvelut, jotka saisit kotimaassasi ilmaiseksi, saattavat jossain toisessa maassa olla maksullisia.

Jos muutat toiseen maahan vakinaisesti, et voi enää käyttää entisen asuinmaasi eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Tarvitset rekisteröitymisen yhteydessä S1-lomakkeen, jotta saat hoitoa uudessa vakinaisessa asuinmaassasi.