Kuva:
Uutinen 30.5.2016

Ulkoministeri Soini: EU:ta turvallisuusyhteisönä vahvistettava

Tiedote 104/2016
30.5.2016

”Euroopan Unionin pitää keskittyä perustehtäväänsä, kansalaisten turvallisuuden vahvistamiseen. Ratkaisu unionin ongelmiin ei ole syvenevä integraatio. Yhdessä sovittuja sopimuksia on noudatettava,” totesi ulkoministeri Timo Soini puhuessaan Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa Helsingissä maanantaina 30.5.2016.

Seminaarin aiheena oli ”How to resolve Europe’s multiple crises”. Ulkoministeri Soini linjasi kantojaan EU:n toiminnasta Eurooppaa koettelevissa kriiseissä.

Ulkoministeri Soini korosti, että EU on Suomelle tärkeä turvallisuusyhteisö, jota on edelleen vahvistettava. EU on hänen mukaansa kokonaisvaltaisempi toimija kuin Nato hybridiuhkia vastaan koska sillä on laajempi keinovalikoima käytössään.

Venäjän ja lännen suhteiden kriisi on muuttanut Euroopan turvallisuustilannetta.

”Kun kansainvälistä oikeutta loukataan, on meidän puolustettava niitä perusarvoja, joita ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Euroopassa noudatetaan. Näin EU on toiminut pysyessään yhtenäisenä Venäjälle asetettujen pakotteiden edessä”, Soini totesi.

EU kulkee kriisistä toiseen. Ongelmia syntyy, kun jäsenmaat eivät noudata yhteisesti sovittuja sääntöjä. Näimme tämän talouskriisissä ja nyt näemme sen pakolaiskriisissä. EU:n ulkorajojen valvonta, yhteistyö Turkin kanssa sekä aktiivinen vaikuttaminen juurisyihin, ovat keinoja, joilla EU voi kriisiä hillitä.

Ulkoministeri Soini totesi olevansa monissa asioissa hyvin kriittinen EU:ta kohtaan. Tämä koskee erityisesti EU:n tukipakettipolitiikkaa, joka on toimimaton ja huonosti hoidettu. On kuitenkin myös asioita, joissa EU on onnistunut kuten vapaakaupan ja kilpailukyvyn vahvistaminen, vapaa liikkuvuus ja demokratian edistäminen.

Iso-Britannian kansanäänestys kesäkuussa on osittain tulosta kasvaneesta epäluottamuksesta EU:ta kohtaan. Samanlaista kehitystä näkyy muuallakin Euroopassa. Suomelle Iso-Britannia on merkittävä samanmielinen kumppani.

Mitä enemmän EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisia arvoja kuten demokratiaa ja suvereniteettia haastetaan, sitä enemmän näitä tavoitteita on vahvistettava.

”Euroopan tulee olla vaikuttava toimija kansainvälisillä areenoilla”, ulkoministeri Soini tiivisti.

Lisätietoja: ulkoministerin kabinettipäällikkö Raili Lahnalampi, puh. +358 50 550 7546.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.