Uutinen 28.6.2016

Ison-Britannian kansanäänestyksen vaikutuksista

Suurlähetystö on seurannut tiiviisti Britannian EU-kansanäänestyksen kulkua ja äänestystuloksen vaikutuksia. Suomi olisi toivonut, että Britannian EU-jäsenyys olisi saanut tuen kansanäänestyksessä, mutta kunnioitamme äänestystulosta. Keskeinen kysymys britanniansuomalaisille on taloudellinen epävarmuus, jonka pitkän aikavälin vaikutuksia on hyvin vaikea tässä vaiheessa ennakoida.

Britannian EU-jäsenyys jatkuu toistaiseksi kuten ennenkin, eli äänestystulos ei aiheuta mitään välittömiä muutoksia Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksiin, velvollisuuksiin tai vapaaseen liikkumiseen.

Britannian EU-erosta ja uudesta suhteesta sovitaan tarkemmin UK:n ja muiden EU-maiden välisissä neuvotteluissa, jotka alkavat UK:n tehtyä muodollisen eroilmoituksensa. Neuvottelujen lopputulosta ei voi tässä vaiheessa ennustaa.

Olemme saaneet yhteydenottoja Britanniassa asuvilta Suomen ja Britannian kansalaisilta koskien mahdollista kaksoiskansalaisuutta ja Suomen kansalaisuuden saamista. Lisätietoja ulkomailla syntyneen Suomen kansalaisen rekisteröinnistä jakaksoiskansalaisuudesta löytyy sivuiltamme. Maahanmuuttoviraston sivuilla kerrotaan tarkemmin kansalaisuuden saamisen edellytyksistä ja hakumenettelystä: http://www.migri.fi/suomen_kansalaisuus.

Suurlähetystö seuraa normaaliin tapaan Suomen kansalaisten asemaa ja oikeuksia Britanniassa. Vastaamme kansalaiskyselyihin ja tarjoamme tarvittaessa konsuliapua kuten ennenkin. Ison-Britannian matkustustiedote löytyy täältä: http://www.finemb.org.uk/public/default.aspx?contentid=340528&culture=fi-FI.

Vastaamme mielellämme asiaan liittyviin kysymyksiin. Löydät yhteystietomme täältä. Käytössämme on myös palautelomake. Pyrimme vastaamaan kysymyksiin suurlähetystön kotisivuilla siten, että vastaukset hyödyttävät kaikkia suomalaisia.

Pääministeri Sipilä: ”Kunnioitamme Britannian EU-kansanäänestyksen tulosta”

Lue lisää:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön lausunto Ison-Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksesta 24.6.2016

Eurooppatiedotus: Iso-Britannia ja Euroopan unioni

Gov.uk: EU referendum outcome: PM statement, 24 June 2016

Citizens Advice: Brexit – how it affects you