Uutinen 7.7.2016

Epävirallinen päämieskokous keskusteli EU:n yhteisestä tulevaisuudesta

Valtioneuvoston viestintäosasto 29.6.2016 15.36

TIEDOTE 299/2016

Epävirallinen päämieskokous keskusteli keskiviikkona 29. kesäkuuta Britannian kansanäänestyksen tuloksesta ja yhteistyön edistämisestä 27 jäsenmaan kesken. Päämiehet ilmaisivat pettymyksensä kansanäänestyksen tulokseen, mutta totesivat kunnioittavansa kansan enemmistön tahtoa. Tavoitteena on, että Britannia on tulevaisuudessa Euroopan unionin läheinen kumppani.

Kuva: Kuva: European Council -Flick-tili. Informal meeting of the 27 EU Heads of State or Government https://www.flickr.com/photos/europeancouncil_meetings/27362580344/in/dateposted/
Kuva: European Council -Flick-tili. Informal meeting of the 27 EU Heads of State or Government https://www.flickr.com/photos/europeancouncil_meetings/27362580344/in/dateposted/
27:n EU-päämiehen epävirallinen kokous Brysselissä 29.6.2016

Britannian on ilmoitettava Eurooppa-neuvostolle aikomuksestaan erota unionista. Päämiehet kehottivat Britanniaa tekemään ilmoituksen nopeasti pitkittyneen epävarmuuden välttämiseksi. Ennen virallista ilmoitusta eroneuvotteluja ei voida aloittaa. Suomi käynnistää kattavan arvioinnin siitä, mihin kysymyksiin Britannian EU-suhteen muuttuminen vaikuttaa ja mitä neuvotteluprosessissa on otettava huomioon Suomen etujen turvaamiseksi. 

Päämiehet keskustelivat EU:n kehittämisen suunnasta. EU on ja tulee olemaan yhtenäinen vastatessaan uusiin haasteisiin.

”Suomelle keskeistä on yhteinen eurooppalainen tahtotila ja näkemys tulevaisuuden suunnasta. Kaikki tunnistavat unionin taloudellisen lisäarvon ja perustehtävän rauhan, vakauden ja turvallisuuden edistäjänä”, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Epävirallinen päämieskokous kokoontuu seuraavan kerran 16. syyskuuta Bratislavassa.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315 ja erityisavustaja (EU-asiat) Jari Haapiainen, p. 0295 160 406, valtioneuvoston kanslia