Uutinen 11.8.2016

Puheenjohtajuudet uusjaossa: Viro paikkaa Iso-Britanniaa, Suomen kausi siirtyy vuoteen 2019

Uutiset, 27.7.2016

Puheenjohtajuudet uusjaossa: Viro paikkaa Iso-Britanniaa, Suomen kausi siirtyy vuoteen 2019

Kuva: EU
Puheenjohtajamaalla on merkittävä vaikutusmahdollisuus puheenjohtajakaudella esille otettaviin ja käsiteltäviin kysymyksiin. Kuva: EU
Puheenjohtajamaalla on merkittävä vaikutusmahdollisuus puheenjohtajakaudella esille otettaviin ja käsiteltäviin kysymyksiin.Yksi Iso-Britannian EU-eron ensimmäisistä ja näkyvimmistä vaikutuksista unionin toimintaan on Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajuussyklin uudelleenjärjestely. Neuvosto hyväksyi tiistaina 26. heinäkuuta uuden, korjatun puheenjohtajalistan, jossa kaikkien jäsenmaiden kausia on aikaistettu kuudella kuukaudella 1. heinäkuuta 2017 alkaen. Uudessa järjestyksessä Viro ottaa Iso-Britannian paikan neuvoston puheenjohtajana vuoden 2017 loppupuoliskolla.  Lisäksi alun perin vuoteen 2020 ulottuneeseen listaan on lisätty Kroatia, joka ei vielä ollut jäsenmaa listaa rakennettaessa.

Virolle oman vuoron aikaistuminen tietää paljon lisätyötä. Sen on järjestettävä uudelleen jo valmiiksi sovittuja kokouksia, hotelli- yms. varauksia ja vauhditettava koko kauden suunnittelua.

Suomen alun perin vuoden 2020 loppupuolelle suunniteltu puheenjohtajuus siirtyy uutta järjestystä noudattaen vuodelle 2019. Suomi on ollut puheenjohtajamaa jo 1999 ja 2006 ja molemmilla kerroilla kausi on osunut syksyyn. Syyskaudella työ käynnistyy yleensä suhteellisen hiljaisena heinäkuussa, elokuu lomaillaan ja sitten työskennelläänkin tiivistahtisesti kohti loka- ja joulukuun Eurooppa-neuvostoja.  Työrytmi tulee olemaan sama myös 2019.

Euroopan unionissa kukin jäsenmaa vuorollaan hoitaa puheenjohtajuutta neuvostossa. Kausi kestää aina puoli vuotta kerrallaan, joko tammikuusta kesäkuun loppuun tai heinäkuusta vuoden loppuun. Tällä hetkellä puheenjohtajan nuijaa kopsauttaa Slovakia ja seuraavana vuorossa on Malta.

Vuorossa olevalle jäsenmaalle vetovastuu merkitsee neuvoston työn johtamista eri tasoilla, työryhmissä ja ministerikokouksissa. Vain EU-huippukokoukset ja ulkoasiainneuvostot sekä osa ulkosuhteiden työryhmistä jäävät työlistan ulkopuolelle. Työhön on rekrytoitava lisää virkamiehiä niin Brysselin edustustoon kuin ministeriöihinkin ja lisäjoukot on koulutettava puheenjohtajatyöhön. Kielitaidon lisäksi ryhmien puheenjohtajat tarvitsevat ennen kaikkea neuvottelutaitoja, sillä heidän vastuullaan on lainsäädäntöhankkeiden eteneminen ja osapuolten ohjailu pyrkien saavuttamaan kaikkien 28 jäsenmaan sekä EU-toimielinten kesken hyväksyttävän lopputuloksen.

Varsinkin uusille jäsenmaille kausi on näytön paikka, ja ne haluavat esitellä kykyjään ohjata neuvoston toimintaa. Puheenjohtajamaa voi saavuttaa puolen vuoden aikana näkyvyyttä myös muuten ja sitä hyödynnetäänkin usein yhdistämällä ohjelmaan monipuolista kulttuuritarjontaa sekä matkailumainontaa. Mitenkään pakollisia ne eivät ole, ja esimerkiksi epäviralliset kokoukset jäsenmaissa media- ym. järjestelyineen ovat kallis lisuke, jonka isäntämaa maksaa omasta pussistaan.

Kuluvalla puolivuotiskaudella puheenjohtajavaltio Slovakia keskittyy neljään keskeiseen alaan: taloudellisesti vahva Eurooppa, modernit sisämarkkinat, kestävä muuttoliike- ja turvapaikkapolitiikka sekä Eurooppa globaalina toimijana. Jokainen maa valitsee omat ykkösteemansa, lisäksi usein äkilliset tai yllättävät tapahtumat muovaavat agendaa. Tämän syksyn haasteena on Brexit ja edellisinä vuosina yllätyksiä ovat tuoneet mm. Ukrainan tapahtumat, eurokriisi, terrori-iskut ja maahanmuutto.

Uusi lista on laadittu vuoteen 2030 saakka ja näin ollen Euroopan unionin neuvoston kiertävä puheenjohtajuus siirtyy maalta toiselle seuraavassa järjestyksessä 1.1.2017 alkaen:

Malta                   2017

Viro                      2017

Bulgaria               2018

Itävalta                 2018

Romania              2019

Suomi                  2019

Kroatia                 2020

Saksa                  2020

Portugali              2021

Slovenia              2021

Ranska                2022

Tsekki                  2022

Ruotsi                  2023

Espanja               2023

Belgia                  2024

Unkari                  2024

Puola                   2025

Tanska                2025

Kypros                 2026

Irlanti                    2026

Liettua                  2027

Kreikka                 2027

Italia                     2028

Latvia                   2028

Luxemburg           2029

Alankomaat          2029

Slovakia                2030

Malta                     2030

Neuvoston tiedote

Slovakian puheenjohtajakausi