Uutinen 7.10.2016

Tehotiimi idän propagandaa vastaan

EU Mythbusters
Ensimmäistä kertaa EU:n historiassa komissio viestii säännöllisesti myös venäjäksi.
Ensimmäistä kertaa EU:n historiassa komissio viestii säännöllisesti myös venäjäksi.

”Älkää viekö lapsia Suomeen! Heidät voidaan ottaa siellä teiltä pois ihan noin vain.” Viime päivinä nämä lauseet ovat olleet peruskauraa venäläisessä mediassa. Myös muissa EU-maissa ja itäisissä Euroopan maissa kuten Ukrainassa tunnetaan idän propagandakoneiston mahti. Brysseliin perustettiin vuosi sitten strategisen viestinnän tehotiimi toimimaan idän vyörytystä vastaan.

Muutaman hengen yksikkö toimii Euroopan ulkosuhdehallinnan EUH:n Strategisen viestinnän yksikön osana. East Stratcom Task Force hyödyntää yliopistojen, freelance-toimittajien ja eri maiden vapaaehtoisten lisäksi laajaa verkostoa Euroopan komissiossa. Tiimin omat työntekijät ovat pääosin lainassa EU-jäsenmaista. Tukea tulee myös Euroopan parlamentista.

Toiminnan pääkohteena ovat Ukraina, Georgia ja Moldova.  Myös muissa Venäjän naapurimaissa tehotiimi tukee eri tavoin ammattimaista, faktoihin perustuvaa ja itsenäistä journalismia.

Suomalaisten viranomaisten ”lapsikaappaukset” ovat jo vuosien ajan nousseet julkisuuteen Venäjällä ja niihin liittyvät ylilyönnit, liioittelut ja suoranaiset valheet jatkuvat monista selvityksistä ja viranomaiskontakteista huolimatta.  Muissa maissa disinformaation muodot vaihtelevat, mutta tavoite ja tyylilaji on sama. Venäläisten väitetään tulevan kaltoin kohdelluksi, heidän etujaan ei oteta huomioon, heitä vainotaan ja ahdistellaan. Suoranaisten valheiden ja vääristelyjen avulla EU-maat saavat näytelmässä konnan roolin.

Trollit hyökkäävät

Venäjän toimintatapaan kuuluu myös kriittisten kirjoittajien ahdistelu ennen kaikkea somen avulla. Tämän on saanut kokea kansainvälistäkin julkisuutta saanut suomalaistoimittaja Jessika Aro. Hän on yksi esimerkki ns. trollien työstä. Yleisradion toimittajaryhmän selvityksen mukaan myös Suomessa Venäjän johdon propagandaviestejä levittävät trollit yrittävät vaientaa ja harhauttaa suomalaisia sekä manipuloida verkon kansalaiskeskustelua. Trollien keinoja ovat nimittely, viestien vääristely ja massiivinen disinformaatio.

Brysselin tehotiimin tarkoitus on käydä propagandan kimppuun positiivisella agendalla. Työkalupakissa ovat faktojen tarkistus, infokampanjat ja vaikkapa toimittajien jatkokoulutus. Pelkästään Ukrainassa käytetään yli 3 miljoonaa euroa kaikkien EU-projektien tunnetuksi tekemiseen.

Uutta on myös kielivalikoima. Ensimmäistä kertaa EU:n historiassa komissio viestii säännöllisesti myös venäjäksi. Venäjänkieliselle medialle on tarjolla mm. taustabriffauksia venäjäksi.

Myytinmurtajat

EU-maiden päämiehet ja –naiset päättivät tahtotilastaan huippukokouksessa kesäkuussa 2015. Unionin toivottiin haastavan Venäjän disinformaatiokampanjat.

Reilun vuoden aikana tiimin toimesta on jaettu yli sata uutiskirjettä ja ”avattu” yli 2000 disinformaatio-tapausta. Työ jatkuu ja sen tuloksi voi itse kukin seurata Facebookissa  (EUvsDisinformation) tai Twitterissä @EUvsDisinfo.

Kuten näkyy, Brysselistäkin voi tulla jotain eläväistä ja räväkkää. Siinä ehkä yksi syy tämän hankkeen suosioon.

Leena Brandt

lehdistövirkamies