Uutinen 11.10.2016

Venäjä, Brexit ja vapaakauppa kohahduttivat

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus jalkautui Vaasaan ja Tampereelle

EU on viime aikoina joutunut useiden vaikeiden tilanteiden eteen. Epävakaa maailmantilanne vaikuttaa jäsenmaiden ja niiden kansalaisten turvallisuuteen. Eurooppatiedotuksen yleisötilaisuudet Vaasassa ja Tampereella keräsivät saleihin opiskelijoita, yritysten edustajia, eläkeläisiä ja muita teemoista kiinnostuneita. Yhteistä molemmille tilaisuuksille oli vilkas keskustelu.

Vaasan yleisötilaisuus
Vaasan tilaisuuden avasi ulkoasiainsihteeri Saara Alhopuro ulkoasiainministeriön viestintäosastolta. EU:n uuden globaalistrategian esitteli eurooppakirjeenvaihtaja ja yksikönpäällikkö Sari Rautio ulkoasiainministeriöstä ja kommenttipuheenvuoronsa pitivät Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri sekä kansanedustaja Mikko Savola.

Vaasan tilaisuudessa ulkoministeriön eurooppakirjeenvaihtaja Sari Rautio esitteli EU:n uuden globaalistrategian.

”Kyseessä on EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan käyntikortti sekä yhtenäisyyden rakennusväline”, Rautio kertoi.

Raution mukaan Suomi saavuttaa yhdessä muiden jäsenmaiden kanssa suuremman näkyvyyden kuin yksittäisenä toimijana. Suomi on myös saanut strategian neuvotteluissa hyvin tavoitteitaan läpi.

Strategian viisi tärkeintä tavoitetta ovat unionin turvallisuus, EU:ta ympäröivien alueiden kriisinsietokyvyn vahvistaminen, kokonaisvaltainen lähestymistapa konflikteihin ja kriiseihin, alueelliset yhteistyöjärjestelyt sekä globaalihallinnan vahvistaminen.

Lue lisää strategiasta täältä.

Kriisit puhuttavat

Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri kertoi, että viimeaikaiset kriisit näkyvät hänen kansalaisilta saamissaan yhteydenotoissa.

”On tärkeää kyetä kontrolloimaan ulkorajoja, tai vaihtoehtoisesti EU:n sisälle nousee sisäisiä rajoja”, hän kertoi Vaasan kirjastoon kokoontuneelle yleisölle.

Kansanedustaja Mikko Savola muistutti, että Suomella on pisin EU:n ulkoraja Venäjän kanssa ja siten tärkeä rooli rajan vakauden hallinnassa.

”Nykytilanteessa on tärkeää jakaa puolustuksen resursseja ja tietoa sekä vaihtaa tiedustelutietoa jäsenmaiden kesken.”

EU Brexitin jälkeen

Brexit, EU-vastaisuus ja vapaakauppaneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa saivat aikaan vilkkaan keskustelun Tampereella.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela esitti kolme tulevaisuudennäkymää unionille: eriytyvä unioni, tiivistyvä liittovaltio vai nykymuotoinen, ”eteenpäin rämpivä” EU.

Jokela valotti myös EU:n ja Britannian välejä Brexitin jälkimainingeissa:

”EU on antanut Britannialle selvän viestin: ota tai jätä. Välimuotoja jäsenyydelle ei ole ja ovet lisäneuvotteluilta on suljettu.”

Vapaakauppasopimuksen mahdollisuudet

Vapaakauppasopimuksen osapuolet EU ja Yhdysvallat muodostavat puolet maailman bruttokansantuotteesta. Sopimuksen toteutuminen toisi suuria muutoksia kansainväliseen kaupankäyntiin.

”Yli 90 prosenttia Suomen yrityksistä on pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Erityisesti näille vapaakauppasopimus avaisi uusia mahdollisuuksia”, kertoi Jukka Pesola ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolta.

Kansanedustaja Satu Hassi arvioi, että monimutkaistuvassa maailmassa kansallisvaltioiden on osattava toimia yhdessä yli rajojen.

”Nykyisessä tilanteessa EU:n tehtävä pelkästään rauhanturvaajana ei ole peruste sen olemassaololle.”