Uutinen 21.11.2016

EU:n ympäristöministerit sopuun Pariisin ilmastosopimuksen nopeutetusta ratifioinnista

EU:n ympäristöministerit sopivat 30.9. Brysselissä Pariisin ilmastosopimuksen ratifioinnin vauhdittamisesta. Päätöstä kuvattiin tuoreeltaan historialliseksi. Suomen osalta Pariisin ilmastosopimuksen kansallista ratifiointia koskevan hallituksen esityksen valmistelu on jo pitkällä.

Kuva: Euroopan komissio
Paris Ratification (Photo European Commission)

 

Euroopan parlamentin on määrä äänestää neuvoston ratifiointiehdotuksesta 4.10. Mikäli esitys hyväksytään, EU luovuttaa ratifiointiasiakirjansa New Yorkissa YK:n pääsihteerille 7.10. mennessä. EU:n liittyminen sopimukseen varmistaisi, että sopimus astuu voimaan juuri ennen marraskuussa Marrakechissa järjestettävää ilmastokokousta.

Ylimääräisessä ympäristöneuvostossa Suomea edusti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.”EU on sitoutunut kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiin ja ollut ilmastopolitiikan edelläkävijä. On tärkeää, että pystyimme sopimaan ilmastosopimuksen nopeutetusta ratifioinnista. Tämä varmistaa, että EU on sopimuksen osapuolena mukana Marrakechin ilmastoneuvotteluissa”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Pariisin sopimus astuu voimaan 30 päivää sen jälkeen, kun sen on ratifioinut vähintään 55 maata, joiden osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on vähintään 55 prosenttia. Tähän mennessä mukana on 62 osapuolta, jotka edustavat 51,89 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Suurista teollisuusmaista ja päästöjen aiheuttajista muun muassa Yhdysvallat ja Kiina ovat ratifioineet sopimuksen aiemmin syyskuussa. Myös Intia liittyi mukaan tuoreeltaan 2. lokakuuta.

Suomen osalta Pariisin ilmastosopimuksen kansallista ratifiointia koskevan hallituksen esityksen valmistelu on jo pitkällä.

”Pariisin sopimuksesta käytiin laaja lausuntokierros helmikuussa ennen kuin Suomi allekirjoitti sopimuksen. Hallituksen esitys on nyt määrä toimittaa eduskunnalle lokakuussa. Toivottavasti eduskunta ehtii käsitellä asian siten, että ratifiointi saadaan valmiiksi Marrakechin ilmastokokoukseen mennessä”, ministeri sanoo.

Lisätiedot:

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia, ympäristöministeriö, p. 050 341 1758, etunimi.sukunimi@ym.fi

Neuvotteleva virkamies Marjo Nummelin, ympäristöministeriö, p. 040 523 3710, etunimi.sukunimi@ym.fi

Viestintäasiantuntija Jussi Palmén, ympäristöministeriö, p. 050 532 2278, etunimi.sukunimi@ym.fi

(Ympäristöministeriö)