Uutinen 1.12.2016

Komissaarille esiteltiin arktinen Suomi

”Euroopan unionissa ei tiedetä vielä tarpeeksi sen pohjoisimmasta alueesta”, tunnusti EU:n liikennekomissaari Violeta Bulc nelipäiväisen Suomen-vierailunsa päätteeksi. Komissaari perehdytettiin erityisesti arktisen alueen tarjoamiin mahdollisuuksiin muun muassa kahden päivän Lapin vierailulla. Bulc oli pääpuhujana myös Helsingissä järjestetyssä Arctic means business -seminaarissa.

EUdialogues_arktinen
”Suomella on paljon tarjottavaa arktisella sektorilla – olkaa aktiivisia ja tuokaa osaamistanne esiin!”, kehotti komisaari Violeta Bulc (istumassa vas.) osallistujia. Paneelissa mukana olivat myös kansanedustaja Katri Kulmuni, entinen pääministeri Paavo Lipponen, alivaltiosihteeri Petri Peltonen TEMistä ja toimitusjohtaja Pertti Yliniemi. Paneelikeskustelun moderoi Eurooppatiedotuksen yksikönpäällikkö Ville Cantell.

Liikenneyhteydet tärkeässä asemassa

”Euroopan unioni tavoittelee kasvua ja uusia työpaikkoja panostamalla voimakkaasti innovaatioihin ja uusiin investointeihin. Liikennesektorilla liikkeelle on saatu jo 15 miljardin euron investoinnit, mutta edelleen on tilaa hyville hankkeille”, Violeta Bulc muistutti suomalaisia päättäjiä.

Liikennekomissaari pitää suomalaisia arktisia hankkeita, esimerkiksi kylmäosaamista ja biotalouden suunnitelmia, hyvin mielenkiintoisina. ”Hankkeita toteutettaessa on tietysti muistettava ympäristön asettamat reunaehdot”, Bulc sanoi.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen lähetti terveisin unionin päättäjille Rail-Baltican tärkeydestä.  ”Kenties Suomi voisi toimia konsulttina tämän ratayhteyden edistämisessä, hän ehdotti.

Useita selvityksiä arktisen alueen elinkeinotoiminnasta tehnyt Lipponen pitää eteläisen ratayhteyden syntymistä edellytyksenä Helsinki -Tallinna -tunnelin suunnittelulle ja sen jälkeen ratayhteyden rakentamiselle aina Jäämerelle asti.

Arktisen alueen mahtavat mahdollisuudet

Pohjoisen kansanedustaja Katri Kulmuni arvioi, että EU on vasta hiljattain alkanut ymmärtää pohjoisimman alueensa tarjoamat mahdollisuudet.  ”Arktisessa Euroopassa on iso investointipotentiaali, josta koko Eurooppa voi hyötyä”, Kulmuni muistutti.

Matkailusektorin näkymiä komissaarille esitellyt Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Pertti Yliniemi on varma, että eri elinkeinoille riittää tilaa ja ymmärrystä pohjoisessa.  ”Euroopan viimeinen erämaa pitää säilyttää tuleville sukupolville.” Yliniemi oli iloinen myös Suomen, Ruotsin ja Norjan matkailusektorin yhteistyön kehittymisestä. Hänen mukaansa käynnissä oleva Visit Arctic Europe -hanke lähettää juuri oikeaa viestiä muualle Eurooppaan. Tänne kannattaa tulla.

Arctic means business -seminaari oli osa tämän vuoden Kasvun karavaani -kiertuetta, jonka tavoitteena on edistää  kasvua ja työllisyyttä. Kasvun karavaania kuljettavat Suomessa eri paikkakunnilla Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto, ulkoasianministeriön Eurooppatiedotus, työ- ja elinkeinoministeriö, eduskuntatiedotus sekä useat paikalliset järjestäjät.