Uutinen 13.2.2017

Katso suosikkisarjasi ulkomaanreissulla – EU sopuun digitaalisten sisältöjen siirrettävyydestä

EU-maiden kansalaiset pääsevät pian nauttimaan tilaamistaan digitaalisista sisältöpalveluista kuten e-kirjoista, elokuvista ja musiikista EU-alueelle suuntautuvilla lomareissuillaan. Unionin jäsenmaat ja Euroopan parlamentti pääsivät viime viikolla sopuun digitaalisten sisältöjen siirrettävyydestä väliaikaisesti kotimaan ulkopuolella liikuttaessa. Asetuksen odotetaan astuvan voimaan vuoteen 2018 mennessä.

Kuva: Sakari Piippo / Team Finland
Laptop in the nature (Team Finland Sakari Piippo)

Ilmoitus: ”tämä ohjelma ei ole katsottavissa ulkomailla” jää pian historiaan! Kannettavien mobiililaitteiden yleistyessä kaikkialla Euroopassa verkkosisältöjen kysyntä on kasvussa. Tähän asti kuluttaja on kuitenkin saattanut joutua pettymään, kun maiden väliset siirrettävyysesteet estävät vaikkapa suosikkitelevisiosarjan jatko-osien katselun Netflixin tai Amazon Primen kaltaisten suoratoistopalveluiden kautta ulkomailla.

Sopu kaataa siirrettävyyden aitoja

Digitaalisten sisämarkkinoiden edistämisessä on päästy liikkeelle vauhdikkain harppauksin heti Maltan EU-puheenjohtajuuskauden alkajaisiksi vuoden alusta. EU:n neuvoston puheenjohtajan ja Euroopan parlamentin välisissä 7. helmikuuta käydyissä neuvotteluissa päästiin sopuun asetusehdotuksesta digitaalisten sisältöjen siirrettävyyden varmistamisesta, joka tunnetaan myös portability-asetuksena.

Asetuksen myötä EU-alueen kuluttajat voivat jatkossa nauttia kotimaassa hankkimistaan digisisältöpalveluista oleskellessaan tilapäisesti toisessa EU-maassa.

Asetus tulee voimaan kun se on virallisesti hyväksytty EU:n neuvostossa sekä Euroopan parlamentissa, arvion mukaan vuoden 2018 puolivälissä.

Digitaalisten sisämarkkinoiden strategia etenee

Asetus verkkopalveluiden rajat ylittävästä siirrettävyydestä on osa Euroopan komission kesällä 2015 käynnistämää mittavaa hanketta digitaalisten sisämarkkinoiden syventämiseksi.

EU-jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin tuoreeltaan saavuttama sopu kuluttajan roaming-maksujen poistamisesta kesäkuun puolivälistä alkaen kulkee siirrettävyysasetuksen kanssa käsi-kädessä. Tulevaisuuden EU-kuluttaja pääseekin siis nauttimaan digisisällöistä ilman häiritseviä estoilmoituksia tai ylimääräisiä verkkovierailumaksuja.