Kuva: EUE
Uutinen 30.3.2017

Britannian odotettu EU-eroviesti saapui Brysseliin

”Historiallinen hetki, merkkipaalu, Britannian EU-elämän lopun alku”. Britannian EU-eroilmoituksen julkistaminen Lontoossa ja ilmoituksen toimittaminen Brysseliin keräsi lukuisia kommentteja.  Eroilmoituksen vastaanottanut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk päätti oman lyhyen tiedotustilaisuutensa tunteikkaasti: ”Meillä on jo teitä ikävä. Kiitos ja näkemiin.”

Britannian pääministeri Theresa May allekirjoitti tiistai-iltana maansa EU-eroilmoituksen Lontoossa. Britannian EU-suurlähettiläs Tim Barrow luovutti paperin keskiviikkona iltapäivällä virallisesti Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle. Tiedotusvälineet seurasivat prosessia tarkkaan askel askeleelta ja EU-päämiehet kommentoivat päivää kukin tahollaan.

Ensin eroneuvottelut, sitten pohdinta tulevasta

”Historiallinen hetki, josta ei ole paluuta.”  Nämä olivat pääministeri Mayn ehkä useimmiten siteeratut sanat. Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi Le Monde-lehden mukaan, ettei Britanniaa ole aikomus rangaista. ”Mutta kun maa ei ole enää EU:ssa, sillä ei voi olla EU:n etuja”.  Espanjan pääministeri Mariano Rajoy toivoi, että  200 000 Britanniassa asuvan espanjalaisen kohtalo ratkaistaan mahdollisimman pian.

Unionin suurin jäsenmaa, Saksa, paalutti neuvottelujen kulun. Liittokansleri Angela Merkel teki selväksi, ettei brittien toivoma rinnakkaisneuvottelu onnistu. Ensin on päästävä sopuun EU-eron tärkeimmistä kohdista ja vasta sen jälkeen voidaan aloittaa tulevan UK-EU27-suhteen pohdinta.

Monet kommentoijat kiinnittivät huomiota eroilmoituksen turvallisuuteen liittyviin sanavalintoihin. Brittilehdet The Times ja Guardian kirjoittivat, että Britanniaa syytetään – etenkin Euroopan parlamentissa – yrityksestä kiristää turvallisuusyhteistyöllä parempaa kauppasopimusta.

Britannia edelleen läheinen kumppani

Pääministeri Juha Sipilän mielestä Britannian lopullinen EU-eroilmoitus selkeyttää tilannetta ja vähentää yleistä epävarmuutta.

”EU 27 on valmis aloittamaan neuvottelut, kun EU-puolen mandaatti on sovittu. Eurooppa-neuvosto hyväksyy suuntaviivat, joiden pohjalta EU 27 neuvottelee, kokouksessaan 29. huhtikuuta. Tästä tapahtumasta alkaa Britannian eroprosessi EU:sta. Monimutkaiset eroneuvottelut on tarkoitus saattaa loppuun kahdessa vuodessa”, pääministeri Sipilä sanoi keskiviikkona.

”Suomi suhtautuu neuvotteluihin rakentavasti ja odottaa samaa Britannialta. Me haluamme pitää Britannian edelleen läheisenä kumppanina. Oikeuksien ja velvollisuuksien on kuitenkin oltava tasapainossa kaikissa Britannian kanssa neuvoteltavissa järjestelyissä”, linjasi pääministeri Sipilä.

Leena Brandt