Kuva: European Union 2013 - European Parliament (Creative Commons license)
Uutinen 30.3.2017

Iso-Britannia ja Euroopan unioni

Britannia jätti virallisen eroilmoituksensa 29. maaliskuuta. Ilmoituksen myötä maalla on kaksi vuotta aikaa käydä eroneuvottelut EU:n kanssa. Eroilmoituksen jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk antaa esityksen neuvoston suuntaviivoiksi kahden päivän kuluessa. Suuntaviivat hyväksytään yksimielisesti juuri ennen vappua järjestettävässä Eurooppa-neuvostossa 27 jäsenmaan voimin.

Britanniassa järjestettiin 23. kesäkuuta 2016 kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä. Britit äänestivät tulisiko Ison-Britannian pysyä Euroopan unionin jäsenenä vai irtautua siitä. Äänestäjistä 52 % äänesti Euroopan unionista irtautumisen puolesta ja 48 % EU-jäsenyyden puolesta.

Tästä osiosta löydät tietoa ja erilaisia näkökulmia aiheeseen liittyen: