Kuva: Juhana Tuomola
Uutinen 11.7.2017

Arktisia tuulahduksia kesäisessä Porissa

–Jos Suomi onnistuu pitämään Arktisen neuvoston jäsenmaat samassa pöydässä ja yhteisten tavoitteiden takana, niin meidän puheenjohtajuuskausi on onnistunut, linjaa ulkoministeri Timo Soini.

Tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä (Arktinen keskus), varapuheenjohtaja Heikki Paltto (Saamelaiskäräjät), ulkoministeri Timo Soini, pääsihteeri Liisa Rohweder (WWF Suomi) ja toimitusjohtaja Tero Vauraste (Arctia Oy) toivat arktiset teemat tämän vuoden SuomiAreenaan. Kuva: Juhana Tuomola

Ulkoministeri Soini osallistui Porissa tämän kesän SuomiAreenan avauspäivän arktiseen keskusteluun yhdessä Arctia Oy:n toimitusjohtaja Tero Vaurasteen, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohwederin, saamelaiskäräjien varapuheenjohtajan Heikki Palton ja Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikön Markku Heikkilän kanssa.

Ulkoministeri Timo Soini sanoo, että arktinen on nyt kuuma aihe Euroopasta Kiinaan ja tämä tekee Suomen puheenjohtajakaudesta erityisen kiinnostavan.

–Vaikka keskitymme kokousruletin tehokkaaseen pyörittämiseen, niin tilaa on myös suomalaisen osaamisen esittelylle. Meillä on jäämurtajien lisäksi useita huippuosaamisen keihäänkärkiä. Erityisen mielenkiintoisena Soini pitää meteorologisen yhteistyön avaamia mahdollisuuksia.

Suomella on hallussaan myös Arktisen talousneuvoston puheenjohtajuus. Talousneuvoston puheenjohtajana toimiva Tero Vauraste pitää tärkeänä katsoa strategisesti eteenpäin ja edistää parhaan mahdollisen teknologian käyttöönottoa ja isojen infrahankkeiden suunnittelua ja rahoitusta.

Liisa Rohweder toivoo Suomelta aloitteellisuutta mm. raskaan polttoöljyn käytön kieltämiseksi arktisessa merenkulussa.

– Jos esimerkiksi suunnitellaan rataa Jäämerelle, niin sen ympäristövaikutukset on selvitettävä huolellisesti.

Samoilla linjoilla on Saamelaiskäräjien Heikki Paltto, jonka mielestä isoissa hankkeissa on alusta alkaen kuultava alkuperäiskansojen kannanotot ja mielipiteet. Paltto nostaa esille myös matkailun kehittämisen.

–Kun suunnitellaan isoja hankkeita, niin kannattaa muistaa arkipäiväisemmätkin asiat, mm. tiehankkeet ja paikallisen palvelutason parantaminen.

Paltto on samoilla linjoilla ulkoministeri Soinin kanssa tämän korostaessa alkuperäiskansojen merkitystä arktisessa yhteistyössä.

Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku  Heikkilä muistuttaa kiinalaisten aktiivisesta arktisesta politiikasta. Kiina on jo nyt iso pelaaja ja tulevaisuudessa entistä tärkeämpi yhteistyökumppani.

Heikkilä nostaa esille myös arktisuuden monipuoliset kasvot: tiedeyhteistyö, teknologia, arktinen muotoilu ja ennen kaikkea ihmiset. Heikkilä toivoo, että Suomen puheenjohtajuus arktisessa neuvostossa jättäisi kaksivuotiskautta pysyvämmän jäljen suomalaisten ja muiden mieliin.

Seuraa Suomen puheenjohtajuutta Arktisessa neuvostossa Twitterissä @FIArctic